Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | September 15, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

ЕБВР и ЕС стартират нова финансова инициатива за подкрепа на инвестициите в иновации от МСП в България, Латвия и Румъния

ЕБВР и ЕС стартират нова финансова инициатива за подкрепа на инвестициите в иновации от МСП в България, Латвия и Румъния
Miglena Ivanova

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и Европейският съюз (ЕС) стартираха нова финансова програма, която подкрепя инвестициите в научни изследвания и иновации от малки и средни предприятия в България, Латвия и Румъния.

Стартирала днес в Букурещ, програмата „Хоризонт 2020“ предлага на до 200 избрани предприятия финансова и консултантска подкрепа, съобщават от ЕБВР.

Финансирането е насочено към тези три страни, тъй като те имат някои от най-ниските резултати в индекса на ЕС за иновации, пояснява се в съобщението. Подкрепата за иновации представлява стратегическа възможност за растеж за страните в преход да преминат към икономика, основана на знанието, и нисковъглеродна икономика.

Цели се повишаване на конкурентоспособността на иновационните компании чрез осигуряване на финансиране, консултантски услуги и обучение.

И в трите страни подкрепата за „зелени“ иновации се предоставя чрез техническа помощ и съфинансиране на проекти и капиталови инвестиции. Това се подкрепя и с техническа помощ от фонда за техническо сътрудничество TaiwanBusiness-EBRD.

Съгласно тази рамка 20 милиона евро от ЕС ще бъдат предоставени на ЕБВР за подпомагане на малките и средни предприятия в България, Латвия и Румъния. Съгласно дефиницията на ЕС малки и средни предприятия са компании, които имат годишен оборот под 50 милиона евро и по-малко от 250 служители.

Сътрудничеството на ЕБВР с „Хоризонт 2020“ отразява ангажимента на банката за изграждане на конкурентоспособни, устойчиви и зелени икономики в регионите на действие. Към днешна дата банката е инвестирала около 3,9 млрд. евро в България, 697 млн. евро в Латвия и над 8,3 млрд. евро в Румъния.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.