Какво да очакваме от дийпфейк технологиите: Етични предизвикателства и тенденции

Какво да очакваме от дийпфейк технологиите: Етични предизвикателства и тенденции

Манипулирането на снимки не е нещо ново, но напоследък професионалните техники за редактиране направиха супер лесно създаването на фалшиви изображения на хора, животни и обекти, които изглеждат свръхреалистични.

Цялата заслуга е на появата на изкуствения интелект и машинното обучение, които изведоха тази технология една крачка напред и генерираха реалистично и предизвикателно съдържание за осъзнаване с просто око - т.нар. deepfakes (дийпфейк), според knowledgenile.com.

С възхода на дълбоките фалшификати се увеличава възможността за злонамерени дейности и се пораждат етични предизвикателства. Поддържането на правилния баланс между иновациите и употребата им е това, което помага за разгръщането на дийпфейк.

Бъдещи тенденции в дийпфейк технологията

Аудио дийпфейк. Дълбоките аудио фалшификати използват изкуствен интелект, за да създават гласови клипове, които звучат така, сякаш някой е казал нещо, но всъщност не го е казвал никога. Това е една от тенденциите в дийпфейк, които ще се развиват в бъдеще и може да доведе до разпространение на дезинформация сред публиката.

Персонализиран дийпфейк. Друга популярна тенденция в дийпфейк технологията е създаването на персонализирано съдържание въз основа на специфични характеристики или сценарии. Последствията от това са свързани със следването на етичните стандарти.

Биометрично внедряване. Тъй като дълбоките фалшификати се разпространяват все повече, експертите очакват финансовите институции да приемат биометрични методи за удостоверяване, като лицево разпознаване например. Това цели да смекчи увеличаването на атаките, генерирани от изкуствен интелект, и да осигури по-сигурно и безпроблемно потребителско изживяване.

Цифрови двойници и т.нар. Deepfake Advancement. През тази година се очаква да се увеличат мултимодалните модели за клониране на AI, които създават цифрови двойници. Тази технология може лесно да създаде идентични клонинги на лица във видеоклипове и гласове в реално време, които могат да бъдат използвани допълнително за измами с плащания.

Техники за откриване на дийпфейк

Като се има предвид нарастващото използване на дълбоки фалшификати, познаването на методите за откриването им е жизненоважно. В този процес също се прилагат машинно обучение, мониторинг на трансакции, методи за биометрична проверка и др.

Етични и правни дебати

Разпространението на дълбоките фалшификати поражда етични и правни дебати по целия свят. Тъй като технологията става все по-известна, въпросите относно поверителността, съгласието и злоупотребата с дийпфейк се развиват. Следователно е необходимо да се приложат подходящи етични насоки за справяне със заплахата.

Очаква се глобалният пазар на дълбоко фалшив софтуер да расте с изключително бързи темпове. Затова е важно за всички да са бдителни заради разпространението на технологията. Уверете се, че използвате всяка технология разумно, вместо да злоупотребявате с нея, и бъдете информирани.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.