"Аурубис" стартира нова инвестиционна програма на стойност 800 млн. лв.

"Аурубис" стартира нова инвестиционна програма на стойност 800 млн. лв.

Германската компания "Аурубис" стартира нова инвестиционна програма на стойност 800 млн. лв. в медодобивния си завод край Пирдоп и Златица.

Програмата ще се изпълнява през следващите четири години. Символична първа копка за разширение на производството и изграждането на нови екологични мощности на предприятието направи министърът на икономиката и индустрията д-р Петко Николов, съобщават от пресслужбата на ведомството.

Това е най-мащабната германска инвестиция в България, каза по време на церемонията главният изпълнителен директор на групата "Аурубис" Роланд Харингс.

Част от големите проекти в инвестиционната програма са разширяване на рафинерията за катодна мед, като капацитетът ще бъде увеличен от 230 000 тона до 340 000 тона годишно, и изграждането на два нови фотоволтаични парка.

Програмата е част от дългосрочната стратегия за постигане на въглеродна неутралност на компанията до 2050 г. и осигуряване на устойчиво производство на ключови за европейската икономика материали.

В церемонията участваха още Соня Миклай, главен управител на Германо-българската търговско-икономическа камара, Тим Курт, изпълнителен директор на "Аурубис България" и президент на ГБТИК, кметовете на община Пирдоп и Златица.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.