За да остане в САЩ, TikTok ще трябва да скъса с китайската си компания майка

За да остане в САЩ, TikTok ще трябва да скъса с китайската си компания майка

Законодателите на САЩ приеха законопроекта, който принуждава платформата TikTok да се отдели от китайската си компания майка ByteDance или да бъде забранена в Страната на неограничените възможности.

TikTok има около 170 млн. потребители в САЩ, съобщава "Ройтерс".

Американски официални лица отдавна изразяват тревога от популярността на социалната платформа сред подрастващите и младите хора. Опасенията в САЩ са, че платформата е подчинена на Пекин и служи за разпространение на пропаганда.

Компанията собственик на приложението отрича да има връзка с властите.

Законодателството, наречено Закон за защита на американците от приложения, контролирани от чуждестранни врагове, беше представено на 5 март. Президентът Джо Байдън, който създаде официален акаунт в TikTok през февруари като част от предизборната си кампания, каза преди това, че ще подпише законопроекта, ако бъде приет.

Законодателството изисква ByteDance да се откаже от TikTok в рамките на приблизително шест месеца, за да може приложението "да остане достъпно в САЩ". Ако компанията не се откаже от приложението, на собствениците на магазини за приложения като Apple и Google и на интернет хостинг компаниите ще им бъде забранено да поддържат TikTok и други приложения, които са свързани с ByteDance.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.