САЩ са на крачка от приемането на законодателство за забрана на TikTok

САЩ са на крачка от приемането на законодателство за забрана на TikTok

Камарата на представителите на САЩ одобри законопроект, с който призовава китайския технологичен гигант ByteDance да се откаже от TikTok или популярното социално приложение за публикуване на видеа ще бъде забранено в САЩ.

Сега топката е в полето на Сената дали законодателството ще бъде окончателно одобрено и изпратено за подпис на президента на страната Джо Байдън, пише CNBC.

Законодателството, наречено Закон за защита на американците от приложения, контролирани от чуждестранни врагове, беше представено на 5 март, т.е. дотук се придвижи бързо през бюрократичните процедури. Сенаторите обаче са разделени в позициите си за законодателството.

Президентът Джо Байдън, който създаде официален акаунт в TikTok през февруари като част от предизборната си кампания, каза преди това, че ще подпише законопроекта, ако бъде приет, а прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер призна, че Белият дом предоставя "техническа помощ" за написването на законодателството.

Законодателството в сегашната му форма изисква ByteDance да се откаже от TikTok в рамките на приблизително шест месеца, за да може приложението "да остане достъпно в САЩ". Ако законът бъде приет и компанията не се откаже от приложението, на собствениците на магазини за приложения като Apple и Google и на интернет хостинг компаниите ще им бъде забранено да поддържат TikTok и други приложения, които са свързани с ByteDance.

По-рано в сряда, преди приемането на законодателството от Камарата на представителите, директорът на ФБР Кристофър Рей коментира пред американския Конгрес, че е загрижен, че Китай може да използва данните, събирани от TikTok, за да влияе на потребителите или да контролира устройствата им.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.