Европейският парламент е одобрил намаляването на емисиите на тежкотоварните превозни средства

Европейският парламент е одобрил намаляването на емисиите на тежкотоварните превозни средства

Европейският парламент (ЕП) е приел съгласуваните със Съвета на Европейския съюз (ЕС) мерки за намаляване на емисиите въглероден диоксид за новите тежкотоварни превозни средства, съобщават от пресслужбата на Парламента.

Регламентът, който засяга емисиите от нови камиони, автобуси и ремаркета, е одобрен от евродепутатите с 341 гласа "за", 268 "против" и 14 "въздържал се".

Емисиите въглероден диоксид от големите камиони (включително професионални превозни средства, като камиони за боклук, самосвали или бетонобъркачки) и автобуси ще трябва да бъдат намалени с 45% за периода 2030-2034 г., 65% за 2035-2039 г. и 90% от 2040 г.

До 2030 г. новите градски автобуси ще трябва да намалят емисиите си с 90% и да станат превозни средства с нулеви емисии до 2035 г.

Целите за намаляване на емисиите също са определени за ремаркета (7,5%) и полуремаркета (10%), считано от 2030 г.

Законът изисква Комисията да извърши подробен преглед на ефективността и въздействието на новите правила до 2027 г.

Съветът на ЕС също трябва официално да одобри споразумението с ЕП за емисиите на камионите, преди то да влезе в сила.

Тежкотоварните превозни средства са отговорни за повече от 25% от емисиите на парникови газове от автомобилния транспорт в ЕС и представляват над 6% от общите емисии на парникови газове в ЕС. Съгласно законодателното предложение на Комисията, внесено през февруари 2023 г., намаляването на тези емисии е от решаващо значение за целите на ЕС за постигане на климатична неутралност до 2050 г. и намаляване на търсенето на вносни изкопаеми горива.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.