Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | June 22, 2018

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Microsoft започва да пресира потребителите да преминат към Windows 10

Microsoft започва да пресира потребителите да преминат към Windows 10
Miglena Ivanova

Потребителите на компютри под управление на Windows 7 и 8 ще имат все повече аргументи да обновят системите си до Windows 10. Обратното броене за тези платформи започна с активното съдействие на Microsoft.

За начало, Microsoft ще блокира обновяванията на Windows 7 и 8 за машини със седмо поколение процесори Intel Core i3, i5 и i7 (Kaby Lake), AMD Ryzen (Bristol Ridge) и Qualcomm 8996, съобщава Hothardware.com.

Приложният програмен интерфес от ниско ниво Vulkan API също ще престане да поддържа много от графичните процесори в компютри под Windows 7 и Windows 8.1. Потребителите на такива машини ще трябва да мигрират към Windows 10, за да си осигурят поддръжка за SLI или CrossFire с Vulkan.

Основният аргумент на Microsoft да форсира прехода към Windows 10 се заключава в това, че с прекратяване на някои обновявания ще може да се съсредоточи в дълбоката интеграция между Windows и новото поколение чипове. Windows 7 беше разработена преди близо 10 години, преди появата на едночипови x86/х64 решения. В резултат на това Windows 7 не може да работи на всеки съвременен чип без драйвери и вградени програми, които имитират очакванията на Windows 7 за обработка на прекъсвания, поддръжка на шини и състояние на електрозахранването.

Според Microsoft преработката на подсистемата на Windows 7 за новото поколение чипове би довело до промени в базата от изходни кодове на Windows 7 и би нарушило политиката за сигурност и стабилност, която компанията следва. Същевременно, много потребители роптаят срещу прекратяването на някои аспекти от поддръжката и агресивния подход на Microsoft със задължителните обновявания на Windows 10.

В момента Windows 7 се намира във фаза на разширена поддръжка, която ще продължи до 14 януари 2020 г., докато поддръжката на Windows 8 ще приключи на 10 януари 2023 г. Чиповете Intel Skylake (6-то поколение) ще бъдат поддържани от Windows 7 и 8 до 17 юли 2017 г. От август т.г. за конфигурациите с подобни процесори ще излизат само най-важните обновявания на сигурността, които ще се прилагат, ако няма риск за надеждността и съвместимостта на Windows 7/8.1 с различни устройства.

Поддръжката на Windows Vista пък изтича на 11 април. Компютрите с тази операционна система ще продължат да работят, но с риск за сигурността – те ще бъдат по-уязвими на вируси и други заплахи. Като цяло, Microsoft препоръчва на потребителите да обновят системите си до Windows 10 преди да изчете поддръжката на съответната версия, която ползват.

Добави коментар