Парични преводи в евро ще се осъществяват за до 10 секунди

Парични преводи в евро ще се осъществяват за до 10 секунди

Парични преводи в евро ще се осъществяват за до 10 секунди в рамките на Европейския съюз (ЕС).

Това предвижда регламент, гласуван от Европейския парламент (ЕП).

Правилата ще се прилагат и от държавите, които не са приели еврото, а таксите за тези преводи ще са същите като таксите за немигновените преводи, става ясно от съобщение на Парламента.

Новият регламент има за цел да гарантира, че непрофесионалните клиенти и предприятията, особено малките и средни предприятия, няма да се налага да чакат да получат парите си. Безопасността на трансферите също следва да се повиши. Банките и другите доставчици на платежни услуги ще трябва да гарантират, че кредитните преводи са достъпни и обработени незабавно, посочва се в съобщението.

Кредитните преводи ще се извършват незабавно, независимо от деня или часа - парите трябва да пристигнат в сметката на получателя в рамките на десет секунди. Платецът следва също така да бъде информиран в рамките на десет секунди дали прехвърлените средства са били предоставени на предвидения получател.

За да се гарантира безопасността, доставчиците на платежни услуги следва да разполагат със стабилни и актуални мерки за разкриване и предотвратяване на измами, за да се избегне попадането на кредитни преводи в грешна сметка поради измама или грешка. За тази цел доставчиците на платежни услуги, извършващи дейност в ЕС, следва незабавно и без допълнителни такси да предоставят услуга за проверка на самоличността на получателя, предвиждат още правилата.

Като допълнителна предпазна мярка срещу измами доставчиците на платежни услуги следва да позволят на своите клиенти да определят максимална сума за незабавни кредитни преводи в евро, която да може да се променя преди следващ превод.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.