Meta пусна Threads и за потребителите от ЕС

Meta пусна Threads и за потребителите от ЕС

Новата социална платформа на Meta - Threads, вече е достъпна в Европейския съюз (ЕС).

"Днес отваряме Threads за повече страни в Европа", писа основателят на Meta Марк Зукърбърг в публикация в Threads, съобщава the Verge.

Услугата беше пусната първо в САЩ и над 100 други страни по света през юли 2023 г. Досега компанията дори блокираше достъпа на базирани в ЕС потребители чрез VPN.

Meta дава възможност на потребителите от ЕС да разглеждат теми, без да имат нужда от профил. За публикуване и взаимодействие със съдържание обаче ще се иска акаунт в Instagram.

Новото законодателство на ЕС за цифровите пазари е широко обвинявано за забавеното пускане на достъп до Threads в блока. Въпреки че Meta не назовава регламента директно като причина за това забавяне, ръководителят на Instagram Адам Мосери коментира, че то е свързано със "сложността при спазването на някои от законите".

Компании като Meta, определени като "пазачи" съгласно новото законодателство, имат срок до март 2024 г. да се съобразят с неговите изисквания.

Имаше спекулации, че тясната интеграция на Threads с Instagram може да създаде проблеми с регулаторите на ЕС. Когато стартира през юли 2023 г., потребителите се регистрираха чрез съществуващите си акаунти в Instagram и можеха бързо да се свързват с всички потребители на Instagram, които следват. Точно това помогна на Threads бързо да натрупа 100 милиона потребители за няколко дни.

Платформата обаче вече не е толкова тясно свързана с Instagram, както беше при стартирането ѝ. В средата на ноември платформата добави възможност за потребителите да изтрият акаунта си в Threads, без да се налага да изтриват акаунта си в Instagram.

Връзките между двете услуги все пак остават. Отделно все още потребителите трябва да имат акаунт в Instagram, за да публикуват в Threads.

Въпреки че Threads се наложи бързо, отчасти благодарение на намаляването на популярността на Instagram и отчасти на капитализирането на хаоса в X (предишно наименование Twitter), данни на трети страни показват, че платформата изпитва трудности да задържи потребителите си след първоначалния скок.

Пускането ѝ в ЕС почти сигурно ще доведе до нов ръст на общия брой потребители, но въпросът е дали Threads се развива и дали платформата е добавила достатъчно нови функции в сравнение с наличните при старта ѝ.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.