Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | October 21, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Над половината българи се притесняват от биометричната идентификация при плащания

Над половината българи се притесняват от биометричната идентификация при плащания
Miglena Ivanova

Повече от половината от българските потребители изразяват притеснение, че преминаването към биометрична идентификация при онлайн плащанията ще увеличи драстично броя на измамите със самоличност.

Това показват резултатите от проучване на компанията за плащания Paysafe, обобщени в доклад „Изгубени в трансакциите: Краят на риска?“.

Резултатите от изследването показват, че 81% от респондентите в България все още предпочитат традиционните пароли за извършване на плащания онлайн поради опасения за сигурността с новите биометрични опции.

Две трети от българите се притесняват да плащат сметки за стоки или услуги без въвеждане на парола, а едва 48% гледат на биометричната идентификация като по-сигурен метод за удостоверяване на самоличността.

Потребителите, които не се чувстват комфортно при използването на биометрични данни за идентификация, посочват липсата на доверие като основна причина за това. Изследването разкрива още опасения за използването на биометрични данни:

  • 52% от респондентите в България споделят, че не желаят компаниите да имат достъп до техните лични биометрични данни
  • 38% заявяват, че не са достатъчно добре запознати с биометричната идентификация, за да ѝ се доверят
  • 33% се притесняват, че пръстовият им отпечатък може да бъде лесно копиран и използван с цел измама
  • 29% сочат, че за тях биометричната идентификация не изглежда достатъчно сигурна.„Биометричните данни са огромна възможност нашата индустрия да пребори нарастващия риск от измами. Не е изненадващо обаче, че има страх и нежелание сред потребителите да използват именно биометричните данни като форма на удостоверяване на плащанията, когато паролите и ПИН-овете са основният стълб на сигурността в последните 20 години. Често чуваме за измами и хакерски скандали, така че обществеността е наясно с рисковете, свързани с въвеждането на нови услуги и решения. За да се преодолее това, повишаването на информираността и образоването на потребителите е наложително, така че при въвеждането на автентификация на потребителите (SCA) те да са наясно с ползите и възможностите. Ние живеем в свят, управляван с пароли от много години и потребителите не са напълно готови да се откажат от това, което вече знаят", коментира Даниел Корницер, главен директор бизнес развитие, Paysafe Group.Въпреки притесненията по отношение на биометричните трансакции, все повече потребители ги ползват - 38% от българите са използвали биометрични данни за извършване на плащания. Над половината (71%) от потребителите в България са съгласни, че използването на биометрични данни е много по-бърз и ефективен начин за плащане на стоки и услуги.

    Според проучването, при употребата на биометрични данни за идентификация най-предпочитана е технологията за пръстови отпечатъци (31%), последвана от лицево разпознаване (12%) и гласово разпозване (7%).

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.