България изостава в използването на мобилни разплащания, а Тайван и Ирландия са световни лидери

България изостава в използването на мобилни разплащания, а Тайван и Ирландия са световни лидери

От 2019 г. насам почти 800 милиона души по света са прегърнали мобилните плащания, като общият брой потребители на пазара се увеличава до близо 1,7 милиарда души. Въпреки това все още има значителни разлики в използването на услугите между отделните държави.

Според данни на AltIndex.com Тайван и Ирландия са водещи в мобилните плащания, като 40% от населението на страните използва услугата всеки месец.

Тайванците и ирландците използват мобилни плащания повече от американците или британците и два пъти повече от средното за света, показва още статистиката. Според данните 34% от британците са използвали услугата редовно миналата година, докато 31% от американците са правили същото всеки месец.

Германия и Канада също са далеч под стойностите на Тайван и Ирландия, но все пак са над средното за света, съответно с 29% и 24% от хората, използващи мобилни плащания.

Като цяло 26 държави са над средното за света при използване на услугата, като половината са развити икономики.

Въпреки че някои може би са смятали, че потребителите ще се върнат към парите, след като пандемията от COVID-19 приключи, индустрията за мобилни плащания продължава да процъфтява и достига до повече потребители от всякога. През последните пет години услугата е предоставила на стотици милиони хора достъп до електронни трансакции, особено на пазари с недостатъчно банкиране в Африка, Азия и Латинска Америка. Те са модерни и сред потребителите в развитите страни.

Въпреки че глобалната средна стойност за използване на мобилни плащания е под 24% миналата година, услугата все още има огромен дял в ландшафта на цифровите плащания. Според Statista Market Insights близо една трета от всички дигитални плащания миналата година на стойност 3,26 трилиона долара са дошли от мобилни портфейли и се очаква услугата да има същия пазарен дял през тази година.

Очаква се стойността на трансакцията в сегмента на мобилните POS плащания да скочи с 16% на годишна база и да достигне 3,78 трилиона долара през 2024 г.

Освен че са с най-голям дял в пейзажа на дигиталните плащания, мобилните портфейли също са метод номер едно за плащане на пазара за електронна търговия. Статистиката показва, че 49% от всички трансакции в електронната търговия през 2023 г. идват от дигитални портфейли, много повече, отколкото от всяка друга опция за плащане.

Кредитните и дебитните карти са класирани като вторият най-популярен метод на плащане с 32% дял. Следват банковите преводи и наложен платеж, съответно с 9% и 2% дял.

България значително изостава при мобилните плащания. През миналата година малко над 16% от българските потребители на интернет на възраст 16-64 години са използвали мобилни плащания ежемесечно, според представените данни.

По-малък е делът на потребителите на мобилни плащания в Белгия (15,4%), Русия (14,8%), Мароко (11,1%), Турция (11%), Египет (10,7%), Гана (8,3%), Нигерия (8,1%).

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.