Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | March 25, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Темпът на ръст на преките чужди инвестиции продължава да се забавя

Темпът на ръст на преките чужди инвестиции продължава да се забавя
Miglena Ivanova

Темпът на ръст на преките чуждестранни инвестиции в България продължава да се забавя, показват данните на БНБ.

За периода от януари до юли показателят достига малко под 220 млн. евро, което е с почти 375 млн. евро по-малко за първите седем месеца на миналата година.

Разликата идва от отлива на дялов капитал, отрицателната реинвестирана печалба и намалението на задълженията на дружествата с чуждестранни акционери по финансови, облигационни и търговски кредити.

Според capial.bg към понижението има отношение намалението на капитала на българското поделение на италианската Unicredit и Банка ДСК, собственост на унгарската OTP Bank. Операциите се наложиха заради новия Международен стандарт за финансово отчитане, който влезе в сила от началото на годината и изисква от банките да заделят по-големи провизии. За чуждите институции това се отразява като свиване на дяловия капитал в статистика.

Според данните второто тримесечие е било по-добро откъм инвестиции в дялов капитал и дългови инструменти спрямо времето от януари до март. Общо за периода април - юни чуждите инвестиции са 279.9 млн. евро, от които 134.5 млн. евро в дялов капитал и 180.6 млн. евро в дългови инструменти. Корекция на сумата оказва отрицателната стойност на реинвестираната печалба в размер на 35.5 млн. евро за тримесечието.

Ефектът на месец юли върху резултата за седемте месеца на годината също е негативен заради намалението на задълженията по дългови инструменти с 56.9 млн. евро. Така за времето от януари до юли резултатът е 219.9 млн. евро преки инвестиции в страната.

За същия период инвестициите в чужбина възлизат на 278.9 млн. евро при 167.3 млн. евро за първите седем месеца на миналата година.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.