Годишната инфлация в България през декември се забавя до 4,7%

Годишната инфлация в България през декември се забавя до 4,7%

Годишната инфлация в България през декември се забавя до 4,7% в сравнение с 5,4% през ноември и 16,9% през декември 2022 г., отчитат от Националния статистически институт (НСИ).

През декември 2023 г. месечната инфлация е 0,3%, а средногодишната инфлация за периода януари-декември 2023 г. спрямо периода януари - декември 2022 г. е 9,5%, сочат още предварителните данни на НСИ.

През декември 2023 г. спрямо предходния месец най-голямо е увеличението на цените в групите: развлечения и култура (+2,4%), ресторанти и хотели (+0,7%), разнообразни стоки и услуги (+0,7%) и хранителни продукти и безалкохолни напитки (+0,7%). Намаление е регистрирано в групите: транспорт (-1,5%), облекло и обувки (-0,6%), и съобщения (-0,3%).

Без промяна остават цените на стоките и услугите в група "Образование" и в група "Жилищно обзавеждане, стоки и услуги за домакинството и за обичайното поддържане на дома".

През месеца най-силно поскъпват несезонни зеленчуци, като краставици и домати, някои меса и млечни продукти, а намаляват цените на зелените листни зеленчуци, праза, ориза, олиото, брашното, някои колбаси и др.

В групите на нехранителните стоки и услугите е регистрирано увеличение на цените на хотелите, международните полети, метанът за автомобили, газ пропан-бутан за автомобили, както и на пелетите, отоплителните уреди, газообразните горива за битови нужди.

Спад има при цените на горивата, вкл. най-масовия бензин А95, на някои домакински уреди, облекло и обувки и т.н.

Според хармонизирания индекс на потребителските цени през декември 2023 г. месечната инфлация е 0,3%, а годишната инфлация за декември 2023 г. спрямо декември 2022 г. е 5%.

Според индекса на цените за малката кошница през декември 2023 г. е регистрирано увеличение на цените с 0,2% на месечна база и увеличение с 4,6% от началото на годината. Най-силно поскъпват храните, включени в малката кошница (с 0,5%), докато нехранителните стоки поевтиняват с 0,1%.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.