Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | March 20, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Фирми ще могат да правят справки в регистър БУЛСТАТ безплатно и изцяло електронно

Miglena Ivanova

Всеки да може да иска и получава по електронен път и безплатно справки и удостоверения за вписани в регистър БУЛСТАТ обстоятелства, предвижда проект на промени в Закона за регистър БУЛСТАТ, публикуван днес за обществено обсъждане от Министерството на правосъдието.

Проектозаконът, изработен съвместно от Министерството на правосъдието и Агенцията по вписванията, е поредният нормативен акт изготвен в изпълнение на последователната политика на правителството за намаляване на административната тежест върху гражданите и бизнеса, чрез премахване на изискването за представяне на някои официални удостоверителни документи на хартиен носител, посочват от пресслужбата на правосъдното ведомство.

В момента граждани могат да искат издаване на удостоверения от регистър БУЛСТАТ само чрез писмено заявление на гишетата в службите по регистрация и след предварително платена такса. Безплатен достъп до публичната информация в Регистъра е предвидена само за съда, държавните и местните органи.

С предлаганите промени се въвежда изискването за всички чуждестранни физически и юридически лица, които са залогодатели по смисъла на Закона за особените залози, да се регистрират в регистър БУЛСТАТ.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.