Ръст на стокообмена между България и ЕС отчете статистиката

export

С 12% се е увеличил износът на България за ЕС за първите три месеца на годината спрямо миналата година, показват данните на НСИ. Основни търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Белгия, които формират 69.9% от износа за държавите - членки на ЕС. Вносът се увеличава със 7.2% спрямо същия период на 2014 г. и е на стойност 7.8 млрд. лв. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Италия, Румъния, Испания и Гърция, сочат данните.

През март 2015 г. износът за ЕС се увеличава с 11.3% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 2.4 млрд. лева. Вносът  се увеличава с 14.4% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 2.9 млрд. лв.

При износа на България за ЕС, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през първите три месеца на 2015 г. в сравнение със същия период на 2014 г. най-
голям ръст е отбелязан в секторите „Минерални горива, масла и подобни продукти” (45.0%) и „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)” (44.0%). Спад се наблюдава в сектор „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн” (23.7%).

При вноса от ЕС най-голямо процентно увеличение е отчетено в секторите „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн” (22.0%) и „Артикули, класифицирани главно според вида на
материала” (14.8%). Най-голямо намаление се наблюдава в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти” (36.3%)

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.