Новата ОП „Иновации и конкурентоспособност” залага на баланс между мерките с бърз ефект върху бизнеса

vaza

Новата оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" е изцяло променена след съгласуване с бизнеса. Приоритет в нея са технологичната модернизация и иновациите, докато в предишния вариант акцентът беше върху изграждането на технологични паркове. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев на среща с бизнесмени в Благоевград. Амбицията на министерството е с новата оперативна програма, да не се ангажират кандидатстващите с предоставяне на информация, която министерството може да получи по служебен път.

В съответствие със Споразумението за партньорство, което определя стратегията на държавата, нейните приоритети, както и организацията за ефективното и ефикасно използване на европейските структурни и инвестиционни фондове, Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност” дефинира използването на помощта по Европейския фонд за регионално развитие в сферите на иновациите, конкурентоспособността, енергийната и ресурсна ефективност.

Документът е разработен при спазване принципа на партньорство, с участието както на бизнеса, научните среди и администрацията, така и на други социално-икономически партньори, структури на гражданското общество и местните власти.

Целта на новата оперативна програма е постигане на баланс между мерките, които имат бърз и непосредствен ефект върху бизнеса (напр. технологично обновление, въвеждане на международни стандарти и сертификация, интернационализация) и такива, които изискват по-дълъг период за постигане на определен резултат и по-големи инвестиции (инфраструктура за иновации и изследвания, развитие и внедряване на иновации). В този смисъл основните предизвикателства, които ОПИК цели да посрещне, са постигане на ускорен темп на растеж на икономиката с цел догонващо развитие и гарантиране на устойчив растеж, с акцент върху екологията и енергетиката.

Общият индикативен бюджет на програмата е 2 765 356 748 лв., от които 2 350 553 232 лв. от ЕФРР, а останалите са национално съфинансиране. Изпълнението на програмата ще доведе до увеличаване на иновационната дейност на българските предприятия, повишаването на предприемаческата им активност, създаване и развитие на конкурентни предимства на предприятията, увеличен брой на производствените и търговските сгради с по-висока енергийна ефективност и положителен енергиен баланс и на предприятията, използващи възобновяеми източници за собствено потребление, повишаване ресурсната ефективност на предприятията.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.