До края на ноември ще се отвори схема с бюджет 127 млн. лв. за разработване на иновации в предприятията

До края на ноември ще се отвори схема с бюджет 127 млн. лв. за разработване на иновации в предприятията

До края на ноември ще бъде обявена за кандидатстване процедурата "Разработване на иновации в предприятията". Тя е с бюджет 127 млн. лв. и е по оперативната програма "Конкурентоспособност и иновации в предприятията" (ПКИП).

Това каза министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева на форум "Отговорно бизнес поведение", организиран от Агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия" към ведомството.

"Това е процедура, която е насочена изцяло към подобряване на възможностите на българските компании да въвеждат нови модели и практики на работа, които са в синхрон със световните тенденции", каза Стойчева, цитирана от пресслужбата на Министерството на иновациите и растежа.

Пред представители на над 400 фирми министър Стойчева подчерта, че Министерството на иновациите и растежа, чрез различни финансови инструменти, насърчава компаниите да инвестират в нови технологии и зелени проекти.

В момента активна за кандидатстване е процедурата "Внедряване на иновации". По нея ще се финансират компании за придобиване на съоръжения, машини, оборудване, "ноу хау" и др. Подкрепят се фирмите да стават по-модерни и екологично отговорни, в синхрон с насоките на ОИСР и съобразявайки се с въздействието върху околната среда и обществото, стана ясно още от думите й.

"Предстои Фондът на фондовете да обяви финансиране на проекти, насочени към кръгова икономика и в частност енергийна и ресурсна ефективност, под формата на гаранционен продукт в размер на 198 млн. лв.", съобщи още Милена Стойчева и подчерта, че и по линия на Българската банка за развитие има различни възможности в подкрепа на иновативни и зелени проекти на малките и средни предприятия.

Агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия представи по време на форума приоритетите и задачите си като Национална контактна точка за популяризиране на насоките на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие за отговорно бизнес поведение. В събитието участваха още министърът на околната среда и водите Юлиян Попов, представители на работодателските организации, академичните среди, бизнеса и др.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.