БВП отчете ръст в третото тримесечие на годината

economic

Брутния вътрешен продукт на България през третото тримесечие е регистрирал покачване от 2,9% спрямо същото тримесечие на 2014 г., достигайки 23,490 милиарда лв., посочват от Националния статистически институт (НСИ). Спрямо второто тримесечие на годината БВП регистрира покачване от 0,7%. Така брутният вътрешен продукт на глава от населението в периода юли-септември възлиза на 3 267 лв.
Брутната добавена стойност в икономиката (БДС), измерена по текущи цени, през третото тримесечие на годината е била 19,938 милиарда лева, сочат данните на НСИ. Делът на услугите продължава да е най-голям – 64,1% от БДС, като така той се запази на равнището си от 2014 г. Делът на индустрията регистрира спад от 0,3 процентни пункта, като производството е формирало 27,3% от БДС през периода, докато аграрният сектор нараства с 0,3 процентни пункта, достигайки дял от 8,6% от БДС. Брутната добавена стойност регистрира покачване от 1,6% на годишна база и от 0,2% спрямо предишното тримесечие на 2015 г.

Спрямо третото тримесечие на 2014 г. най-висок темп на нарастване на добавената стойност се наблюдава в сферите на ИТ услугите (3,7%); добивната и преработващата индустрия и доставката на енергийни продукти и вода (3,5%); държавното управление (3,3%) и в направлението на професионалните дейности и научните изследвания, административните и спомагателни дейности (3%). Спад на добавената стойност спрямо същия период на миналата година се наблюдава в две сфери – в сферата на културата, спорт и развлеченията, където понижението е от 1,8%, и в сферата на строителството, където спадът е от 1,2%.

Използваната методология на НСИ сочи, че крайното потребление запазва водещата си позиция в брутния вътрешен продукт, формирайки 68,6% от него. Данните на института отчитат покачване на потреблението от 1% на годишна база.

Въпреки че спрямо второто тримесечие на годината и износът, и вносът регистрират понижение, съответно от 1,9% и 0,8%, на годишна база те растат. Покачването на износа е с 5,8% спрямо периода юли-септември 2014 г., докато вносът е отчел по-скромното увеличаване от 3,3%, сочат данните на Националния статистически институт.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.