И новорегистрираните, и фалиралите фирми намаляват през третото тримесечие, според НСИ

И новорегистрираните, и фалиралите фирми намаляват през третото тримесечие, според НСИ

През третото тримесечие на 2023 г. новорегистрираните правни единици в страната са 9 829, а обявените в несъстоятелност - 829. В сравнение със същото тримесечие на 2022 г. общият брой на новорегистрираните намалява с 6.5%, а този на банкрутиралите - с 25.8%, показва статистиката на Националния статистически институт (НСИ).

В сравнение с второто тримесечие на 2023 г. новорегистрираните правни единици са намалели с 10.8%, а тези, обявили несъстоятелност - с 15.8%, сочат още данните на НСИ.

От всички новорегистрирани фирми през третото тримесечие на 2023 година най-много са в сектор G "Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети" - 88.1%. При обявените в несъстоятелност отново най-голям брой попадат в сектор G "Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети" - 77.1%.

По брой новорегистрирани компании следват секторите «Финансови и застрахователни дейности; дейности с недвижими имоти; професионални, научни и технически дейности; административни и спомагателни дейности" и "Образование; хуманно здравеопазване и социални дейности".

По брой фалити на второ и трето място са секторите "Финансови и застрахователни дейности; дейности с недвижими имоти; професионални, научни и технически дейности; административни и спомагателни дейности" и "Строителство".

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.