Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | December 13, 2018

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

БНБ одобри окончателно вливането на СИБАНК и ОББ и преобразуването на БНП Париба Лични финанси в банка

БНБ одобри окончателно вливането на СИБАНК и ОББ и преобразуването на БНП Париба Лични финанси в банка
Miglena Ivanova

Управителният съвет на БНБ е одобрил окончателно на последното си заседание вливането на „СИБАНК“ ЕАД в „ОБЕДИНЕНА БЪЛГАРСКА БАНКА“ АД.

Разрешението се издава при договорните условия, че „ОБЕДИНЕНА БЪЛГАРСКА БАНКА“ АД ще придобие цялото имущество на „СИБАНК“ ЕАД и ще гарантира спазването на надзорните изисквания, установени в приложимата регулаторна рамка, за защита интересите на вложителите и другите кредитори на участващите в преобразуването банки, посочва се в съобщението.

Сделката за придобиването на „ОБЕДИНЕНА БЪЛГАРСКА БАНКА“ АД от собственика на „СИБАНК“ ЕАД – белгийската група КВС, беше обявена в края на 2016 г. Двете финансови институции създадоха третата най-голяма банка по активи в България.

Сделката беше приключена в средата на тази година, като тече и обединяване на клоновата мрежа на банките.

С друго решение Управителният съвет на БНБ одобри „БНП Париба Пърсънъл Файненс“ ЕАД да прекрати своята дейност като платежна институция считано от 1 февруари 2018 г. Издаденият на „БНП Париба Пърсънъл Файненс“ ЕАД лиценз за извършване на дейност като платежна институция се обезсилва.

От началото на следващия месец кредитната институция БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А., Франция ще започне да осъществява дейност чрез клон на територията на Република България, т.е. българското дружество се преобразува в банка.

Клонът на кредитната институция БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А., Франция ще бъде правоприемник на всички права и задължения на прекратената платежна институция „БНП Париба Пърсънъл Файненс“ ЕАД. Клонът ще поеме досегашната дейност на „БНП Париба Пърсънъл Файненс“ ЕАД по потребителско кредитиране и предоставяне на платежни услуги, като може да извършва и други дейности като кредитна институция.

БНП Париба обяви вчера (10 януари) промяната в дейността си.

Добави коментар