"Пощенска банка" придобива българския клон на "БНП Париба Пърсънъл Файненс"

"Пощенска банка" придобива българския клон на "БНП Париба Пърсънъл Файненс"

Eurobank Ergasias Services and Holdings S.A. ("Юробанк") съобщава, че е постигнала споразумение с BNP Paribas Personal Finance SA ("БНП") за придобиването на българския клон на "БНП Париба Пърсънъл Файненс" чрез своето дъщерно дружество в България "Юробанк България" АД ("Пощенска банка").

На база на постигнатите договорености "Пощенска банка" е подписала пут опция в полза на "БНП Париба Пърсънъл Файненс" по отношение на продажбата на клона ѝ в България, съобщават от банката.

От 2007 г. БНП е постигнала значително присъствие в ритейл бизнеса в България. Към 30 септември тази година клонът на "БНП Париба Пърсънъл Файненс" в България има общи активи в размер на 450 милиона евро, нетни заеми от 406 милиона евро и близо 100 милиона евро депозити, посочва се в съобщението.

В България "БНП Париба Пърсънъл Файненс" оперира с 44 клона. Печалбата преди данъци за първите 9 месеца на годината надхвърля 20 милиона евро.

Трансакцията ще се отрази върху базовия собствен капитал от първи ред (CET1) на "Юробанк Груп" с 22 базисни точки, като се очаква те бързо да бъдат възстановени чрез постигането на висока доходност и синергии, допълва се в съобщението.

Приключването на сделката подлежи на процедура по консултиране с централния съвет на служителите на BNP ("Централен социален и икономически комитет"), съгласно френския Кодекс на труда и обичайните одобрения от компетентните регулаторни органи, и се очаква да се осъществи през първото тримесечие на 2023 г.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.