Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | December 19, 2018

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

КВС приключи с придобиването на ОББ, ще оперира в България под бранда ОББ

КВС приключи с придобиването на ОББ, ще оперира в България под бранда ОББ
Miglena Ivanova

KBC приключи сделката по придобиване на Обединена българска банка (ОББ) и Интерлийз от Националната банка на Гърция за общата сума от 610 млн. евро, което представлява 1.10 пъти материалната счетоводна стойност на ОББ и Интерлийз за 2016 г.

Придобиването, обявено на 30 декември 2016 г., е одобрено от съответните регулаторни органи и антимонополния орган.

KBC ще използва налични средства, за да плати в брой цената за придобиването.

Сделката ще има много ограничен ефект от 0.54% върху солидната капиталова позиция на КВС, като коефициентът на базовия собствен капитал от първи ред (CET1) ще се задържи много над минималните регулаторни капиталови изисквания. В края на първото тримесечие на 2017 г. коефициентът CET1 на KBC беше 15.7% (при пълно натоварване, съгласно Датския компромис).

След придобиването KBC ще започне активна дейност в сферата на лизинга, управлението на активи и факторинга в България и ще предлага на клиентите си пълна гама от финансови услуги. През следващите месеци предстои да се извърши постепенна интеграция на оперативно ниво.

На първото заседание за корпоративното управление на ОББ като част от КВС е решено надзорният и управителен съвет да се ръководи от Петър Андронов – настоящ мениджър на КВС Груп за България и главен изпълнителен директор на СИБАНК.

Тагове

Добави коментар