Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | September 23, 2018

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

КФН проверява БФБ заради промени в SOFIX

КФН проверява БФБ заради промени в SOFIX
Miglena Ivanova

Експерти на Комисията за финансов надзор (КФН) са влезли на проверка в Българската фондова борса (БФБ), за да изяснят механизма за изчисляване на индекса SOFIX.

Проверката е предизвикана от сигнал, който съдържа съмнения за евентуална грешка, довела до неотговарящ на изискванията състав на компаниите, включени в индекса. Целта на експертите от КФН е да установят истинността и коректността при използваните данни за пресмятането на индекса, съобщават от Комисията.

От ръководството на БФБ оказват пълно съдействие на проверяващия екип, допълва се в съобщението.

Става въпрос за включването на Еврохолд в състава на основния борсов индекс на БФБ, за което сайта investor.bg алармира че е неправилно. Освен Еврохолд в Sofix влиза и шуменската компания Алкомет, а излизат Трейс Груп Холд и Индустриален холдинг България.

Ребалансирането на индекса – т.е. изключването и включването на компании в състава му по определени критерии, се случва периодично. За SOFIX се подбират компаниите, които имат минимум 750 акционера, търгуват се на регулиран пазар от поне 3 месеца, като са листнати на Основен пазар, и имат пазарна стойност на фрий-флоута над 10 млн. лева.

Еврохолд не отговаря на критериите, като проблемът идва от скорошното увеличение на капитала на дружеството. Компанията планираше да набере 84.9 млн. лева чрез продажба на акции, но само мажоритарния собственик записа 34 млн. акции. Приключването на процедурата е вписано на 13 февруари в Търговския регистър, но БФБ я вписа на 8 март. За ребалансирането на индекса борсата използва данните с максималната сума и отчита фрий-флоута без спецификата на увеличението на капитала.

От борсата посочват, че сметките им отговарят на международната практика.

Новият състав на индекса трябва да влезе в сила от 20 март. Промените трябва да се отразят и на борсово търгувания фонд на “Експат асет мениджмънт” Expat SOFIX UCITS ETF, който ще трябва да продаде акции на излизащите от индекса дружества и да купи на влизащите.

Добави коментар