Поевтиняване на кредитите – едва след 2014 г.

money_2

В началото на 2014 г. ще има условия за по-бързо намаляване на лихвите по кредитите и депозитите. Прогнозата е, че дотогава нарастването на лошите кредити или ще е спряло, или ще е много близо моментът, когато това ще се случи. Освен това вече ще бъдат факт няколко важни за банковата система събития. Сред тях са завършване на процеса на абсорбиране на загубите в резултат на бума в кредитирането през 2005 – 2009 г. и евентуално затихване на гръцката криза.

Това заяви главният икономист на УниКредит Булбанк Кристофор Павлов по време на конференцията „Шумът на парите”.

„В началото на 2014 г. Гърция ще престане, или поне в много по-малка степен ще влияе на оценките на нивото на икономическа несигурност и риска, свързани с региона на Балканите и особено в България, където гръцките банки имат значително присъствие“, коментира Павлов. Той смята, че когато притесненията, свързани с Гърция започнат да отшумяват, България ще може в по-голяма степен да се възползва от добрите си макроикономически показатели и състоянието на публичните си финанси.  В момента България емитира публичен дълг на нива, които са само малко по-добри от тези на облигациите на Испания или Италия.

„Макар и много постепенно в следващите няколко години това ще се промени, а с това ще се промени и цената, на която българските компании от реалната икономика получават дългово финансиране от външни източници“, обясни още икономистът. Според него тези процеси ще създадат необходимите предпоставки за постепенно възстановяване на вътрешното търсене, редуциране на оценките за риск и намаляване на усещането за несигурност.

Анализът на икономическия екип на банката показва, че през 2014 г. цената на кредита за домакинствата и малките компании ще достигне стойност от около 9.6% средногодишно при стойност от 10.55% отчетена за 2011 г. Очакванията за тази и следващата година са съответно 10.34% и 10.1%.

По думите на Павлов, обаче, при корпоративните заеми понижението ще значително по-малко, тъй като според банките те вече са на достатъчно ниски нива, предвид риска, който поемат финансовите институции.

Прогнозата е цената на корпоративните кредити да не падне под 7.4% средногодишно за цялата 2014 г. при 7.64% през първото тримесечие на тази година.

 

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.