Колективните инвестиции по ПРСР ще бъдат допустими във втория прием по подмярка 4.1

грудев

Колективните инвестиции ще бъдат допустими във втория прием по подмярка 4.1 от новия програмен период, no само от признати групи и организации на производителите. Tова каза зам.-министърът на земеделието и храните Васил Грудев по време на Четвъртата национална среща на земеделските производители в България, организирана от АЗПБ. Сп. Emterprise е медиен партньор на събитието.

Като друг важен момент зам.-министърт посочи, че таванът на колективните инвестиции трябва да не е по-голям от тавана за индивидуални, за да не се създават стимули за стимули за изкуствено разделяне на стопанствата.

До 15 февруари всички площи, които се използват от земеделските производители с валидно правно основание, трябва да бъдат регистрирани, за да могат да бъдат след това заявени за подпомагане, посочи още Грудев, цитиран от Фермер.БГ. Изключение правят постоянно затревените площи – пасища, мери и ливади.

В хода на тазгодишната кампания по директните плащания ще въвежда новостта, свързана с географската визуализация на правните основания и преценката на земеделските производители кои от правните основания ще бъдат заявени за подпомагане. Апелът ни е да заявите само тези земи, които ползвате и поддържате в добро състояние, посочи Васил Грудев.

Всеки един земеделски стопанин, отивайки да очертае площите си, ще има обичайните атрибути, допълнително обаче се добавят и новости като: допустимият слой на правно основание на съответния бенефициент.

Вторият важен елемент за предстоящата кампания са т.нар. бели петна, уточни Грудев. Тези бели петна, за които все още не е заплатена такса, трябва да се заплати също до 15 февруари. В противен случай тази земя не се стопанисва на базата на валидно правно основание и няма да е допустима за подпомагане.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.