Брюксел си поиска 317 хил. евро от земеделската програма

agro-5

Европейската комисия поиска днес от България и още 17 държави от ЕС да върнат общо 276 милиона евро от фондовете за селското стопанство. България следва да възстанови 316 957,85 евро, изразходвани неправилно, предаде БТА.

Решението е публикувано в Официалния вестник на ЕС и в него се посочва, че периодът, обхванат от проверките, водещи до искането за възстановяването на средства, е между 2010 и 2014 година. Мотивът е "слабост при оценката на основателността на разходите на някои разходи". Санкцията за България обхваща програмата "Развитие на селските райони".

В публикацията се посочва, че могат да бъдат финансирани само селскостопански разходи, направени по начин, който не нарушава правото на ЕС. Извършените проверки показват, че част от заявените от държавите разходи не отговарят на това изискване и следователно не могат да бъдат финансирани със средства на ЕС.

Посочените суми, свързани с разходите, направени от акредитираните разплащателни агенции на държавите, се изключват от финансиране от страна на ЕС. Засегнатите от решението държави са България, Чехия, Дания, Германия, Ирландия, Гърция, Испания, Франция, Италия, Латвия, Литва, Холандия, Португалия, Румъния, Словения, Словакия, Швеция и Великобритания.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.