Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | March 25, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Турският пазар ще бъде отворен за български производители

Турският пазар ще бъде отворен за български производители
Petya Dimitrova

Турският пазар ще бъде отворен за български производители, съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева след среща с тютюнопроизводителите. Министърът проведе срещи в Турция по повод пазара и възможността за износ на живи животни, както и на други продукти.

„Благодарим за разбирането и уверяваме турската страна, че ще изпълним всички поети ангажименти, вследствие на които пазарът ще бъде отворен“, каза Танева, цитирана от econ.bg.

„Поехме ангажимент да облекчим транзита на камиони с плодове и зеленчуци за Европа, като съкратим времето на обработка и оптимизираме таксите съгласно европейското законодателство“, заяви Танева. Министърът уточни, че вследствие на тези поети ангажименти, които гарантират като изпълнение, българските производители и износители ще имат възможност след доста време невъзможност за това, да изнасят продукцията си в тази страна.

Тя добави, че в четвъртък вечерта са били преведени близо 105 млн. лв. на 40 500 производители по линия на националните доплащания за тютюн.

По думите й в това подпомагане ясно е откроен социалният елемент, като израз на това е по-високата ставка за по-дребните производители.

По думите на изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие“ Румен Порожанов превеведените на тютюнопроизводителите средства са максимума, който е позволен по регламент.

„Виждането на Министерството на земеделието и храните и на правителството и в следващите години, е да продължи подпомагането на този сектор, заяви Порожанов.

Той уточни, че по регламент средствата ще намаляват с 5%, информира „Фокус“.

„Това обаче ще даде възможност както за производството на този продукт, така и за тези диверсификации на производителите в една или друга посока. Около 30% от преведените средства са в Кърджалийска област, 20% са в Благоевградска, около 18% в Хасковска област и спрямо районирането на това производство, средствата са насочени натам", обясни Румен Порожанов.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.