Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | May 24, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Списание Time има нов собственик

Списание Time има нов собственик
Miglena Ivanova

Основателят на облачната компания Salesforce Марк Бениоф и съпругата му Лин са договорили закупуването на списание Time от Meredith Corp. за 190 млн. долара в кеш, присъединявайки се към групата технологични милиардери като Джеф Безос, които купуват печатни издания, изпаднали в затруднения.

Ходът дава на 53-годишния предприемач, един от лидерите в префокусирането на компаниите от ползване на софтуер към облачни услуги, нова роля – медиен магнат, коментира Bloomberg.

Трансакцията напомня за придобиването за 250 млн. долара на Washington Post от Безос през 2013 г. Покупката даде в ръцете на Безос 140-годишния вестник, получил редица награди Пулицър, но и го постави срещу президента Доналд Тръмп, който нарича вестника „скъп лобист“ на Amazon.com, пише invesor.bg.

Бениоф, чието нетно богатство възлиза на 6,5 млрд. долара, е главен изпълнителен директор на Salesforce, но сделката не е свързана с технологичната компания, се посочва в изявление. Семейство Бениоф купуват медийния бранд в лично качество.

„За нас е чест да се погрижим за една от най-важните медийни компании и емблематични брандове в света“, казват те в изявление от неделя. „Time винаги е било доверено отражение на състоянието на света и ни напомня, че бизнесът е една от най-големите платформи за промяна“.

Meredith, която е известна с изданията си като Better Homes & Gardens, купи Time като част от придобиването за 1,8 млрд. долара на Time Inc. през януари. Малко след това обаче тя предложи някои от най-големите имена за продажба, включително Sports Illustrated, Fortune и самото списание Time.

В неделя Meredith заяви, че сделки по останалите заглавия се очакват „в близко бъдеще“.

Wall Street Journal по-рано съобщи за сделката с Time, която се очаква да приключи в следващите 30 дни. Семейство Бениоф заявиха, че няма да се намесват в ежедневните решения на редакторския екип. Освен това планират да запазят сегашния лидерски екип на списанието.

Бениоф се опитва да засили репутацията си на граждански лидер чрез лична филантропия и корпоративно спонсорство на обществени проекти в родния си Сан Франциско.

Бениоф критикува Тръмп публично и чрез профила си в Twitter. В момент, в който Тръмп смята традиционните американски медии за личен враг, Бениоф купува високопрофилна медия, която е публикувала редица критични статии срещу президента от изборите насам. Бениоф ще спечели допълнителна платформа за мнението си с Time въпреки липсата му на намеса в редакторските решения.

Time, което е основано през 1923 г., от годишни се бори с упадък на печатните издания заради спада в рекламата. То обаче продължава да привлича над 100 млн. читатели онлайн и като печатно списание. Специалните му издания, включително "Човек на годината", също се следят внимателно от публиката.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.