Въвежда се екотакса за рециклиране на текстил заради нова евродиректива

Въвежда се екотакса за рециклиране на текстил заради нова евродиректива

До края на годината българските производители и потребителите ще плащат екотакса за рециклиране на отпадъците от текстил.

Евродиректива, която влиза в сила от 1-ви януари 2025 г., задължава страните членки на Европейския съюз (ЕС) да осигурят разделно събиране за повторна употреба и преработка, съобщава БНР.

Това означава, че екотаксите трябва да се въведат преди тази дата, за да могат производителите да финансират събирането и рециклирането на отпадъка.

Новите европейски правила имат за цел да намалят количествата на отпадъците от текстилната индустрия, която е четвъртият най-голям замърсител след хранителната, строителната и мобилната. Производителите на текстил ще бъдат задължени да покриват разходите за управление на текстилния отпадък, като заплащат продуктови екотакси, обясни Невена Давидова от Българска асоциация кръгов текстил.

Разходите за производителите ще оскъпят текстилните изделия и за потребителите.

Ще се засегне сегментът с по-ниско качество на артикулите, за по-качествените продукти не би трябвало да се отрази съществено, казва Давидова.

Очаква се мерките да стимулират инвестициите в научно-изследователската и развойната дейност и създаването на по-издръжливи тъкани и изделия за производството на текстил от текстил.

"Това, което трябва да се уточни е законодателната рамка и как да се управляват въпросните продуктови такси", добавя Давидова

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.