Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | May 24, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Столична община ще подпомага финансово иновативни стартиращи компании

Столична община ще подпомага финансово иновативни стартиращи компании
Miglena Ivanova

Столичната община ще подпомага финансово иновативни стартиращи компании, които са регистрирани или имат основна дейност на нейната територия.
Общината ще гарантира 50% от банков заем за финансиране на иновативни проекти, свързани с информационни технологии или рекреативни направления, развиващи таланта. Максималната сума за гарантиране ще е не повече от 30 хил. лв. на проект, съобщава capital.bg.

Изискванията за компаниите са да са малки или средни предприятия, които са били създадени до 3 години преди кандидатстването и да се занимават с една от 4-те определени сфери за иновации – продуктови, производствени, маркетингови или организационни.

Към момента бюджетът на програмата е 600 млн. лв. до края на 2018 г., но в случай че средствата бъдат изчерпани, е възможно той да бъде увеличен. Парите ще идват от Общинския гаранционен фонд за малки и средни предприятия, който от своя страна разполага с общо 2.1 млн. лв.

"В досегашната си дейност фондът е гарантирал 620 проекта за малки и средни предприятия на обща стойност 115 млн. лв., но за пръв път към него има специална програма, насочена към иновативните стартиращи предприятия", коментира кметът Йорданка Фандъкова.

Кои са партньорите

Първата банка, с която институцията ще си сътрудничи в рамките на новата програма, е Банка ДСК. "Програмата за гаранции ни дава възможност да финансираме иновативни организации, включително и студентски, които нямат опит в банкирането и разполагат с ограничено обезпечение. Очаквам да подкрепим младите хора не само с финансиране, но и със знания", коментира изпълнителният директор на банката Виолина Маринова.

"Максималният срок за погасяване на кредитите по програмата е 60 месеца, но клиентите ще имат възможност да преподпишат и да го удължат при необходимост", добави тя.

"Очаква се до края на годината поне още две банки да се включат в инициативата. Стремежът ни е освен да споделим гаранционни риск, да споделим и общата визия за иновативния потенциал на София", коментира за "Капитал" управителят на фонда Николай Ценков.

Фондът ще има специализиран консултантски офис, локализиран в "София тех парк", в който младите предприемачи ще могат да получат съвет и да преговарят за условията по финансирането.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.