Десет вида финансиране за стартиращи компании, които предприемачите да проучат

Десет вида финансиране за стартиращи компании, които предприемачите да проучат

Стартиращите фирми, които търсят финансиране, са склонни да търсят венчър капитал за инвестиции, но има и други алтернативни начини да си набавят необходимите пари.

От краудфъндинг от най-верните поддръжници на бизнеса до намиране на перфектната безвъзмездна помощ - sifted.eu обобщава 10 вида финансиране, подходящи за стартъпи.

Венчър капитъл (рисково финансиране)

Финансирането с рисков капитал означава инвеститор да осигури финансиране срещу дял. Венчър финансирането обикновено е най-популярният тип финансиране, тъй като чековете обикновено са по-големи, отколкото при други видове финансиране. Това е полезно за стартиращи фирми, които искат да растат с бърза скорост.

Подкрепата на доверена фирма може да бъде голям тласък на репутацията за стартиращите бизнеси на ранен етап, особено когато конкуренцията за капитал е жестока. А и няма по-добър начин да се привлече още капитал след получаването на венчър финансиране - обикновено след като се включи един уважаван инвеститор следват запитвания и от други.

Компаниите за рисков капитал ще търсят различни неща в зависимост от етапа на стартъпа: визия за компанията и нейното развитие, доказателство за приходи или съответствие на продуктовия пазар. Хората в екипа са ключови: инвеститорите ще преценят репутацията и ангажираността на основателите и ще очакват доказателство за пазарна валидация на продукта.

Чак при финансиране от серия А фокусът се измества към числата. В идеалния случай ще са налични прогноза за продажбите, отчет за доходите или печалбата и загубата и паричния поток на бизнеса за поне три години.

Акселератори

Акселераторите избират кохорта от основатели на бизнеси на ранен етап от създаването им, които да участват в програма за развитие с менторство. Това е добър вариант за стартиращи бизнеси без контакти. Възможна е и парична инжекция след приключването на програмата срещу дял от капитала.

Не всички акселератори са еднакви, а и стартиращите бизнеси трябва да внимават с менторите и доколко те са подходящи за тях.

Ангели-инвеститори

Те инвестират в замяна на дял от капитала или индивидуално, или като част от синдикирана група от ангели. Те могат също така да имат експертни познания по конкретна тема, така че ще инвестират с определен фокус. Това означава, че в сравнение с по-общите фирми за рисков капитал ангелите-инвеститори потенциално могат да предложат съвети, по-специфични за сектора, в който оперира стартиращото дружество.

Приятели и семейство

Някои стартиращи фирми, особено в най-ранните етапи, често се обръщат към членове на семейството и приятели за финансиране, преди да потърсят други решения. Едно от предимствата на този тип финансиране е, че не е нужно да бъде убеждавано жури от инвеститори, че компанията си заслужава времето и парите им.

Възможността за достъп до финансиране от приятели и семейство обаче е привилегирована позиция. Като цяло това не е добре за индустрията, тъй като улеснява предприемачите със съществуващи връзки и засилва проблема с липсата на разнообразие.

Буутстрапинг

Това е финансиране, което се осигурява от самия екип основатели и след това от приходите на бизнеса, без външен капитал. Компаниите в капиталоемки сектори, които все още работят върху приспособяването към продуктовия пазар, е възможно обаче да намерят инвестицията от компания за рисков капитал като по-подходяща.

Буутстрапингът означава, че основателите запазват контрола и могат сами да вземат всяко решение. Обратната страна е, че липсата на експертна информация може да затрудни бизнеса, а неопитните основатели могат дори да се провалят.

Краудфъндинг (групово финансиране)

Груповото финансиране е вид финансиране, при което голяма група хора инвестират индивидуални суми чрез платформа. Има различни видове групово финансиране:

-с дялово участие - когато поддръжниците на бизнеса получават дял от компанията. Компаниите обикновено не могат да разчитат изцяло на тази форма на финансиране и често набират по-голямата част от финансирането, от което се нуждаят, първо от водещ инвеститор, преди да прибегнат към краудфъндинг.

-финансиране, базирано на награди: поддръжниците получават нефинансови ексклузивни предимства, като достъп до продукта преди стартирането (удобно за получаване на обратна връзка за продукта в самото му начало на пазара).

-краудлендинг: стартиращите фирми имат достъп до платформи за равноправно кредитиране, където кандидатстват за заеми. Тези пари трябва да бъдат върнати до определен краен срок и могат да бъдат обвързани с активи, което представлява риск за стартиращи компании, които не са сигурни в способността си да изплатят навреме получените средства.

Грантове

Някои организации предлагат безвъзмездни средства за стартиращи компании. Това е честа практика в подкрепа на научни стартиращи компании, но се разпростира и в други сектори.

Банкови заеми

Повечето големи банки предлагат бизнес заеми за предприемачи, но този тип финансиране може да бъде трудно да се осигури за стартиращи фирми на много ранен етап. Предприемачите не винаги могат да докажат надежден бизнес модел и затова се считат за по-висок риск. Silicon Valley Bank например беше популярен избор за стартиращи фирми, преди да се срине, тъй като имаше по-ниски бариери за отпускане на заемите в сравнение с други банки.

Във Великобритания например стартиращи предприемачи могат да получат подкрепен от правителството заем в размер до 25 хил. паунда с 12 месеца безплатно наставничество и подкрепа при написването на бизнес план.

Рисков дълг

Рисковият дълг е вид финансиране, което трябва да бъде върнато, вместо да се обменя за собствен капитал. Този тип финансиране може да бъде полезно за "допълване на финансирането между кръговете на набиране на капитал.

Дългът обикновено е по-достъпен за стартиращи фирми на по-късен етап, които вече са събрали пари от рисков капитал или институционални инвеститори. Това е подходящ инструмент за фирми, които са фокусирани върху рентабилността, а не върху растежа на всяка цена, тъй като шансовете за по-бързо изплащане на заемите са по-добри.

Дори за стартиращи фирми, които отговарят на изискванията, рисковият дълг обаче може да бъде скъп вариант, тъй като лихвените проценти обикновено са по-високи от традиционните банкови заеми.

Конвертируеми заеми

Конвертируемите заеми са вид финансиране, което е нещо средно между заем и собствен капитал. Стартъп заема пари и ако те не бъдат изплатени до определена дата на падеж, те се превръщат в собствен капитал. Тази опция е идеална за предприемачи, които се нуждаят от малко пари в краткосрочен план, но не искат да се откажат от голям дял и смятат, че компанията им бързо ще започне да генерира приходи.

Финансиране въз основа на приходите

Финансирането, основано на приходите, е технически заем, който се изплаща, като на заемодателя се обещава процент от бъдещите брутни приходи на компанията за определен период от време. Кандидатите не трябва да предоставят никакви активи като обезпечение, за разлика от банковия заем.

Естеството на този тип финансиране означава, че това е жизнеспособна опция само за стартиращи фирми с редовни приходи. Тъй като месечните плащания са определен процент, фирмите, които нямат пари или се нуждаят от всичките пари, които генерират, може да не са в състояние да отделят средства за погасителните вноски.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.