Български AI компании са набрали общо близо 1 млрд. долара финансиране, според доклад

Български AI компании са набрали общо близо 1 млрд. долара финансиране, според доклад

Български компании в сферата на изкуствения интелект (AI) са набрали общо близо 1 млрд. долара досега. Това се посочва в доклад за състоянието на AI екосистемата в Централна и Източна Европа, изготвен от медията The Recursive.

Докладът обхваща още 12 държави освен България - Румъния, Гърция, Хърватия, Словакия, Унгария, Полша, Чехия, Сърбия, Северна Македония, Черна гора, Босна и Херцеговина, Албания. Словения е обхваната в специфичен контекст. Анализирани са данни за над 1200 компании и инвеститори в областта на изкуствения интелект, проведени са над 40 задълбочени интервюта и са анкетирани над 180 представители на бизнеса.

Парите обаче са привлечени основно от 6 компании. Повечето компании на ранна фаза все още изпитват затруднения с привличането на финансиране. Едва 22% са достигнали до Series A или по-късен етап на финансиране, подчертава се в доклада.

В топ 5 на най-обещаващите компании в документа са посочени Hyperscience, Payhawk, която е и първият български "еднорог" (компания на стойност 1 млрд. долара - б.ред.), Quantive, DRONAMICS и Alcatraz.

Сферите, в които специализират българските AI компании, най-често са машинно обучение, анализ на големи данни и дълбоко обучение. Топ три на индустриите, в които са съсредоточени най-много AI компании, са здравеопазването, информационните технологии и финансите.

Здравеопазването като цяло е индустрията с най-много иновативни AI решения в целия регион, не само в България, подчертава се в доклада.

Въпреки че България е лидер в Югоизточна Европа по брой фондове за рисков капитал, все още липсват такива, специализиращи в AI и Deep Tech, каквито има в по-напредналите екосистеми като Полша и Чехия, посочва се още в документа.

Една от най-големите пречки за развитието на екосистемата обаче си остава липсата на инвестиции в научни институти и качествено образование в сферата на изкуствения интелект. По тази причина, въпреки че разполагаме с изключителен залеж от млади таланти, те често избират да се реализират в чужбина, пишат анализаторите.

AI Институти като INSAIT и GATE са силни и уникални примери за региона и показват потенциала за развитие на България като дестинация за научни постижения от световна класа и успешен технологичен трансфер, допълва се в доклада.

Повече от половината от анкетираните от нас компании заявяват, че създаването на целенасочени държавни политики за развитието на иновации в изкуствения интелект е една от най-важните стъпки за растежа на индустрията.

Като цяло за AI екосистемата в региона на Централна и Източна Европа е предизвикателство да намират и привличат таланти в сферата. Една пета от анкетираните (20%) оценяват трудността на това начинание като висока.

Това отразява по-голям проблем в технологичната индустрия - търсенето на специализирани умения (в случая на AI индустрията това са машинно обучение, анализ на данни, обработка на естествен език) изпреварва предлагането на квалифицирани кандидати. В резултат компаниите се състезават за таланти и големите компании имат предимство, защото могат да предложат по-високи заплати и по-примамливи придобивки.

Друго предизвикателство пред технологичните стартъпи в региона е намирането на финансиране. Средствата са неравномерно разпределени и това може да възпрепятства растежа на някои компании, подчертава се в доклада.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.