Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | August 14, 2020

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Фондът на фондовете насочва още 56,3 млн. лева от ОПИК към малките и средни предприятия

Фондът на фондовете насочва още 56,3 млн. лева от ОПИК към малките и средни предприятия

Фондът на фондовете насочва още 56,3 млн. лева към малките и средни предприятия, съобщават от Фонда.

Средствата са за ликвидна подкрепа на малки и средни фирми, пострадали от пандемията от COVID-19.

Допълнителният ресурс идва от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК) 2014-2020. Първоначално той беше предвиден за Фонда за технологичен трансфер (ФТТ) и беше обявена обществена поръчка за избор на финансов посредник, припомнят от Фонда. Кабинетът обаче одобри промени в програмата след избухването на пандемията, заради което поръчката е прекранета и средствата се пренасочват.

Средствата ще бъдат инвестирани чрез вече съществуващи инвестиционни инструменти на Фонда за малкия и среден бизнес, включително чрез  фондовете за ускоряване и начално финансиране и за рисков капитал.

Това ще стане при определени условия след преразглеждане на договорите с вече избраните чрез обществени поръчки финансови посредници. Преговорите с тях вече са започнали, посочват още от Фонда.

Съгласно одобреното от ЕК облекчаване на условията по дяловите инструменти и осигуряване на подкрепа за най-уязвимия сегмент от икономиката - малките и средни предприятия и стартиращите компании, отпада задължението на финансовите посредници да привличат независими частни инвеститори.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.