Малки и средни предприятия ще могат да получат до 120 хил. лева за киберсигурност

Малки и средни предприятия ще могат да получат до 120 хил. лева за киберсигурност

Български малки и средни предприятия ще могат да кандидатстват за получаване на безвъзмездна помощ в размер на до 120 000 лева, с които да подобрят киберсигурността си.

Това обяви министърът на електронното управление Александър Йоловски при представянето на проекта "Разгръщане на мрежата от Национални координационни центрове с държавите членки".

Общо по програмата, която ще подпомага малките фирми в усвояването на най-съвременните решения за киберсигурност, през следващата година ще бъдат предоставени 4 млн. лева, съобщават от пресслужбата на Министерството на електронното управление.

"Дигитализацията и киберсигурността са двете страни на една и съща момента. Самата дигитализация е невъзможна без обратната страна - именно киберсигурността", отбеляза министър Йоловски.

Конкретният проект е свързан с разгръщането на мрежата от национални координационни центрове. Той е важен, защото споделянето на информацията в тази област е основен компонент за самата киберсигурност. "Ако пропуснем киберсигурността, губим всички предимства на дигитализацията", подчерта министърът на електронното управление.

Затова, по думите му, киберсигурността никога не е била толкова важна, колкото е в момента. Това се подкрепя и от актуалната статистика. От началото на годината до момента са регистрирани над 6100 киберинцидента в публичната сфера, без в това число да се включва и критичната инфраструктура.

За сравнение, за цялата 2022 г. са били отчетени около 4100 киберинцидента. "За съжаление, това е новото нормално. Ние живеем с киберзаплахите, те вече не са изключение, а правило", поясни Александър Йоловски.

По думите му нито една стратегия за киберсигурност не трябва да пропуска инвестициите в хора, освен в услуги и оборудване. "Ние лесно можем да закупим определени продукти, да внедрим определени решения, но ако нямаме хората, които да обезпечат тяхната дейност, задачата не е изпълнена. Именно затова е важно да се учим от грешките в миналото и да правим все по-големи инвестиции в хората", подчерта още министър Йоловски.

Според него на ниво Европейски съюз също се забелязва липса на достатъчно специалисти, както в областта на информационните технологии като цяло, така и по-специално в сферата на киберсигурността. "Другите държави членки също инвестират много в тази посока. България не бива да изостава назад. Оживяването на екосистемата е от ключово значение", каза още Йоловски.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.