Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | April 22, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

ЕС и Япония подписаха търговското споразумение

ЕС и Япония подписаха търговското споразумение
Miglena Ivanova

На 25-та среща на високо равнище между Европейския съюз (ЕС) и Япония, която се състоя на 17 юли в Токио, бяха подписани две исторически споразумения – споразумението за стратегическо партньорство и споразумението за икономическо партньорство, които ще дадат значителен тласък на двустранните отношения, съобщават от пресслужбата на Европейската комисия (ЕК).

Споразумението за икономическо партньорство между ЕС и Япония е най-голямото, договаряно някога от ЕС. С него се създава зона за свободна търговия, която обхваща над 600 милиона души и почти една трета от световния БВП.

Със споразумението ще се премахнат по-голямата част от митата на обща стойност 1 млрд. евро, плащани годишно от изнасящите за Япония предприятия от ЕС, както и редица дългогодишни регулаторни пречки.

Що се отнася до защитата на данните, на 17 юли ЕС и Япония приключиха преговорите относно адекватното ниво на защита, резултатите от които ще допълнят споразумението за икономическо партньорство. Те се съгласиха да признаят взаимно системите си за защита на данните като „еквивалентни“, което ще даде възможност за безопасно движение на данни между ЕС и Япония и по този начин ще бъде създадено най-голямото в света пространство на безопасно движение на данни.

ЕС и Япония са партньори съмишленици, които работят заедно както двустранно, така и в рамките на многостранни форуми, като например ООН и Г-7. Със споразумението за стратегическо партньорство отношенията между ЕС и Япония ще се задълбочат и укрепят чрез осигуряване на всеобхватна и обвързваща рамка за засилено сътрудничество.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.