Еврокомисарят Януш Войчеховски: Търговските и климатичните политики на ЕС запалиха недоволството на фермерите

Еврокомисарят Януш Войчеховски: Търговските и климатичните политики на ЕС запалиха недоволството на фермерите

Европейският комисар по въпросите на земеделието Януш Войчеховски обвинява "търговските и климатичните политики" на Европейския съюз (ЕС) за недоволството на фермерите.

"Фермерите не излязоха на улицата заради селскостопанската политика на ЕС", казва Войчеховски в писмо, изпратено в четвъртък (22 февруари) до евродепутата Норберт Линс, председател на парламентарната комисия по земеделие, цитирано от EurActiv.

Линс е писал на Войчеховски във вторник (20 февруари) от името на комисията, като го е призовал за "политическо лидерство". В писмото си евродепутатът е изложил шест искания за облекчаване на недоволството на фермерите, което се разпространи в Европа от началото на годината.

В отговор Войчеховски казва, че е съгласен, че са необходими "бързи действия". Той допълва, че политическите инициативи в рамките на Зелената сделка на ЕС може да са отишли "твърде далеч" в някои случаи и призовава за промени в търговската политика на ЕС.

"Спрете вноса, Зелената сделка вън!", пише той в писмото си.

Войчеховски повдига въпроса за осигуряването на "честна конкуренция" в търговските споразумения на ЕС и "тежестите" на Зелената сделка. Според него вносът от Украйна и Мароко представлява заплаха за европейските фермери, тъй като продукцията не се произвежда по същите стандарти.

Еврокомисарят предупреждава и за потенциалното въздействие на търговското споразумение на ЕС със страните от МЕРКОСУР в Латинска Америка.

"Принципът на реципрочност в търговските отношения изисква промени в нашата търговска политика и по-голяма защита на селското стопанство", посочва той.

Януш Войчеховски призовава страните членки на ЕС да се откажат от санкции за фермери, които не могат да изпълнят определени зелени стандарти. Той призовава и законодателите да избягват риска от "задълбочаване на дестабилизацията" на селскостопанския пазар на ЕС. "Интересите на фермерите не трябва да бъдат жертвани за сметка на други интереси", пише той.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.