ЕС върви към приемане на "право на поправка" и след изтичане на гаранцията

ЕС върви към приемане на "право на поправка" и след изтичане на гаранцията

Европейският парламент (ЕП) затяга правилата за т.нар. "право на поправка".

Институцията е приела позицията си, по която да преговаря със Съвета на Европейския съюз (ЕС) по потребителското законодателство. Тя предвижда въвеждане на задължение за производителите да ремонтират продуктите дори след изтичане на гаранцията, съобщават от пресслужбата на парламента.

Предлага се също така потребителите да получават ваучери и други финансови стимули, за да предпочитат ремонта пред замяната.

Предложението има за цел да насърчи по-устойчивото потребление чрез улесняване на ремонта на повредени стоки, намаляване на отпадъците и подпомагане на услугите за поправка, посочва се в съобщението на ЕП.

В рамките на законоустановения гаранционен срок от продавачите ще се изисква да отдават предпочитание на ремонта, ако той е по-евтин или равен като разход на замяната с нова стока, освен ако ремонтът е невъзможен или е неудобен за потребителя. Евродепутатите също така предлагат удължаване на гаранцията с една година след поправката на уреда.

Потребителите ще имат право да изискват ремонт на стоки като перални машини, прахосмукачки, смартфони и велосипеди след изтичане на гаранцията. За да направят ремонтите по-привлекателни за потребителите, членовете на ЕП искат производителите да предлагат заместващи устройства за ползване в периода на ремонта. Ако дадена стока не може да бъде поправена, може да се предложи друга, преминала обновяване.

Потребителите често се отказват да поправят даден уред поради високи разходи, затруднен достъп до услуги за ремонт или продуктов дизайн, който възпрепятства ремонта. Съгласно позицията на Парламента независимите сервизи, предприятията, извършващи обновяване на стоки, и крайните потребители ще имат достъп до всички резервни части, до информация за ремонта и до инструменти на разумна цена.

Национални онлайн платформи ще помагат на потребителите лесно да намират сервизи и продавачи на стоки, преминали обновяване, в близост до тях.

Съветът на ЕС се очаква да приеме позицията си на 22 ноември, т.е. в сряда. Преговорите с парламента ще могат да започнат след това. Първата среща е насрочена за 7 декември, уточняват от ЕП.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.