Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | March 26, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Общо 150 млн. лева европейски средства за отишли в подкрепа на иновациите

Общо 150 млн. лева европейски средства за отишли в подкрепа на иновациите
Miglena Ivanova

От стартирането на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 са сключени 235 договора за близо 150 млн. лева, свързани само с подкрепа на иновациите. Това заяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, който откри шестата годишна церемония по връчване на наградите „Изобретател на годината“, организирана от Патентно ведомство, съобщават от пресслужбата на Министерството на икономиката.

Зам.-министър Борисов връчи и голямата награда „Иновативна фирма“ за 2017 г. на панагюрската фирма „Оптикоелектрон Груп“ АД - лидер в производството на оптични устройства в България.

Замeстник-министърът на икономиката посочи, че по иновационна динамика България заема 4-та позиция в ЕС за периода 2012-2016 г., като това говори за ускорени процеси в сферата на иновациите. „Трябва да работим, за да запазим златните умове, талантите и предприемачите в България“, каза още Борисов.

Той изтъкна, че в страната има силен икономически растеж и финансова стабилност. По думите му през следващата година растежът ще бъде генериран не само от вътрешното потребление и износа, а и от инвестиции, като допълни, че инвестициите в иновации са от главните приоритети на Министерството на икономиката.

Заместник-министър Борисов бе категоричен, че Министерството работи за това иновациите да се превърнат в модел на икономическо развитие, като се подпомагат чрез „Иновационната стратегия за интелигентна специализация" и чрез Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“.

В тазгодишните награди участват 35 изобретения, защитени с патент, дело на 28 учени, разделени в три категории. В края на церемонията двама учени бяха вписани и в Златната книга на българските откриватели и изобретатели.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.