Министерството на иновациите и растежа ще подкрепи високотехнологични компании с над 500 млн. лева

Министерството на иновациите и растежа ще подкрепи високотехнологични компании с над 500 млн. лева

Министерството на иновациите и растежа ще подкрепи високотехнологични компании, включително и в сектор микроелектроника, с над 500 млн. лв. Средствата ще са основно за малки и средни предприятия, както и за стартиращи такива. За големите компании инвеститори от сектора могат да бъдат предоставени допълнителни финансови стимули през Българската агенция за инвестиции и Министерството на финансите, които да покриват съществена част от инвестицията.

Това заяви заместник-министърът на иновациите и растежа Мартин Гиков на дискусия за бизнес възможностите между България и Великобритания. Тя се проведе в рамките на кръглата маса "Създаване на сътрудничество между Великобритания и България в областта на полупроводниците и микроелектрониката", организирана от Посолството на Великобритания в България, съобщават от пресслужбата на Министерството на иновациите и растежа.

През 2024 г. Фонд на фондовете ще стартира процедури за избор на финансови посредници за Фонд за технологичен трансфер в размер на 117 млн. лв., Фонд за иновации в предприятия (67 млн. лв.) и два фонда за дигитализация (184 млн. лв.), които чрез микс от грантово и дялово финансиране ще подкрепят комерсиализирането на иновативни идеи и проекти.

Чрез Фонда за технологичен трансфер ще бъде насърчено развитието на спин-оф компании, стартиращи високотехнологични предприятия и фирми, базирани на знанието като част от индустриални стартъп системи.

Фондът за иновации в предприятията ще подкрепя създаването и развитието на иновативни предприятия, приоритетно във високотехнологичните или средно-високо технологичните сектори на преработващата промишленост и интензивните на знание услуги, а фондовете за дигитализация съответно ще подкрепят инвестиции насочени към въвеждане и разработване на цифрови технологии, софтуер, цифрови приложения в областта на Индустрия 4.0.

"Финансирането е предназначено за подобряване на достъпа до научно-изследователска и развойна дейност, както и вътрешното внедряване на иновации с цел увеличаване на броя на реализираните на пазара иновации, които са разработени от самите компании", каза заместник-министърът.

Същевременно Капиталовият фонд за възстановяване и развитие на Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) до края на 2026 г. ще предоставя средства за устойчива и дигитална инфраструктура в размер на близо 60 млн. лв.

Привлеченото частно съфинансиране от финансовите посредници ще бъде в размер не по-малък от 90 млн. лв.

На срещата бяха обсъдени и възможностите за съвместно сътрудничество между български и британски компании, свързани с официалното включване на България в Съвместното предприятие за чипове (Chips Joint Undertaking).

"Министерството на иновациите и растежа, Британско-българската търговска камара и посолството на Великобритания у нас ще следят и подпомагат задълбочаването на процеса по взаимодействие в сектор микроелектроника", подчерта зам.-министър Гиков.

Той подчерта, че основен приоритет в работата на Министерството на иновациите и растежа е привличането на високотехнологични инвестиции и насърчаване развитието на предприемаческата и стартъп екосистема, както и взаимодействието с чуждестранни партньори.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.