Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | September 20, 2020

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Шест фирми със сийд финансиране до 200 хил. евро от фонда LAUNCHub

Шест фирми със сийд финансиране до 200 хил. евро от фонда LAUNCHub

Шест български компании ще получат финансиране до 200 000 евро за развитие на своя бизнес от фонда за рисков капитал LAUNCHub. Това са Coherent labs, DeskGod, Immaga, iMediaShare, Rankur и Storpool. Иновативните фирми, които ще получат ключова инвестиция в своята „сийд” фаза, са с насоченост към чуждите пазари и се характеризират с факта, че техните продукти и услуги вече се радват на добри резултати, уточниха от фонда в рамките на представяне на успешните компании.

От LAUNCHub, който заедно с другия фонд мениджър,  Eleven, разпределя общо 21 млн. евро за започване на нов бизнес и последващо финансиране по линия на европейската инициатива JEREMIE, обявиха и началото на втория прозорец за кандидатсване за т.нар. финансиране за акселерация от 30 хил. евро срещу дялово участие в стартиращата компания. Прозорецът ще бъде отворен до 6 януари 2013 г., като предприемачи от България и региона ще могат да кандидатстват със своите проекти чрез попълване на обновен онлайн въпросник. LAUNCHub инвестира приоритетно в проекти в областта на ИКТ – различни мобилни приложения, софтуерни разработки и др.

В рамките на първия прозорец за кандидатстване фондът за рисково финансиране подкрепи общо 9 екипа. В момента те разработват проектите си и участват в акселераторската програма, предвиждаща административна и консултантска помощ, трейнинги, менторска подкрепа и съдействие за бизнес и инвеститорски контакти. Един от одобрените за стартиращо финансиране проекти – Coherent Labs, е сред бенефициентите и на последващото (сийд) финансиране.  Компанията разработва иновативни решения, насочени към разработчиците на компютърни игри. Освен финансирането в размер на 200 хил. евро, екипът на иновативната фирма получава подкрепа от LAUNCHub и за набиране на допълнителни средства и от външен инвеститор, с които да ускори пазарната реализация на софтуерното си приложение.

„При новия етап на преселекция ще задълбаем малко повече в посока на това да се чувстваме сигурни, че кандидатите осъзнават добре какво означават 30 хил. евро, защото това са колкото много, толкова и малко пари. Затова за нас е много важно хората да са наясно, че поемат голям ангажимент и риск и да знаят много добре  за какво могат да им стигнат тези пари”, обясни Тодор Брешков, инвестиционен партньор в LAUNCHub. По думите му, това решение не е породено от разочарование от работата на подпомогнатите до момента екипи, а по-скоро е мотивирано от желанието на фонда да направи по-лесен и обоснован избор. „Ние също се учим”, добави Станислав Сираков, портфолио мениджър във фонда.

„Младежкият ентусиазъм пречи на хората да се замислят добре каква е отговорността им, когато вземат тези пари. Много хора биха си казали уау, това са 30 хил. евро, с които ще бъдем осигурени през следващите 6 месеца, но през тези 6 месеца ти трябва да си сигурен, че си готов да направиш следващата стъпка в своето развитие”, коментира основателят на Coherent Labs Георги Петров.

Според Тодор Брешков именно това е една от причините фондът да избира, дори в акселератора, компании, които вече са дръпнали достатъчно напред. „Ние сме наясно, че най-малкото средата, в която работим, не дава достатъчни предпоставки тези пари да достигнат за придвижването на един проект едва от фаза идея”.

По принцип още при старта си LAUNCHub обяви, че ще отдели 6 от общо 9-те милиона евро, с които разполага, за подкрепа на компании в тяхната сийд фаза. Другите 3 милиона са за финансиране на екипи от самия им бизнес старт.

Автор: Мария Черешева

 

Повече информация за одобрените за сийд финансиране компании и интервюта с техни представители очаквайте всяка седмица в рубриката “Бизнес старт” на enterprise.bg.


Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.