Тръгва публично предлагане на акции от голяма българска IT комнания

money-2

След като Комисията по финансов надзор (КФН) одобри проспекта за първичното публично предлагане (IPO) на най-голямата българска IT компания „Сирма Груп Холдинг” АД, беше обявена и първоначалната му дата.

Подаването на поръчки за записване на акции ще започне на 16 септември и ще продължи 30 дни. Това съобщават от Елана Трейдинг, който е инвестиционният посредник, движещ предлагането.

„Сирма Груп Холдинг” АД ще предложи на инвеститорите общо 18 491 858 броя обикновени акции, от които 16 000 000 са нови книжа, а 2 491 858 са вече съществуващи акции. Номиналната стойност на дяловете е 1 лев. Определеният диапазон за емисионната стойност на акциите е от 1.20 лв. до 1.65 лв.

Ако записаните нови акции надхвърлят определените 16  000 000, то вече съществуващите акционери ще разполагат с пет работни дни, за да предложат до 5% от дяловете си за продажба.

Очакванията са да стане ясна окончателната емисионна стойност на акциите, по която те трябва да бъдат записани, а на 30-и октомври пък се очаква да е крайният срок, в който записалите акции трябва да ги заплатят.

IPO-то ще се счита за успешно, ако бъдат записани минимум 8 млн. акции. Ако това се случи, „Сирма Груп Холдинг” АД ще листне емисията си за търговия на БФБ до края на годината, като според предварителния график, обявен от Елена, става дума за декември.

Като основание за публичното предлагане компанията посочва, че възнамерява да използва набрания капитал, за да изпълни планирани инвестиции.

Ако увеличението на капитала се реализира при 8 млн. акции на минимална цена, компанията предвижда да учреди дъщерно дружество в САЩ, което да се занимава с консултантска дейност и привличане на инвестиционен капитал от САЩ. Освен това „Сирма Груп Холдинг” АД възнамерява да направи инвестиции за повишаване на производствения капацитет и да открие ново звено за научноизследователска и развойна дейност. Дружеството възнамерява да инвестира сумата в създаване на нови дружества, които да изпълняват ролята на търговски представителства, а също и в технологични дружества, които да предоставят нови търговски канали.

Ако пък дружеството реализира цялата емисия на максимална цена, компанията смята да използва допълнителния набран ресурс, за да повиши производствения капацитет на дружествата си извън рамките на страната, да насочи част от него в нови продукти в областта на мобилните технологии и финансовия и застрахователен сектор, а също и да създаде дружества, с които да реализира продуктите на звеното си по научноизследователска и развойна дейност.

Справка с консолидирания отчет за първото тримесечие на тази година показва, че никой от акционерите не притежава дял над 50% от имуществото на компанията. Пет човека държат по 11% от капитала, а двама имат по 10%.

Автор: Анна Брандийска

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.