Големите компании в ЕС ще са длъжни да смекчат въздействието си върху околната среда

Големите компании в ЕС ще са длъжни да смекчат въздействието си върху околната среда

Големите компании в Европейския съюз (ЕС) от 2027 г. ще са длъжни да смекчат въздействието си върху околната среда и правата на човека, след като Европейския парламент (ЕП) прие новата директива за т.нар. "дължима грижа".

Директивата трябва да бъде подписана от Съвета на ЕС, преди да бъде публикувана в Официалния вестник на ЕС и да влезе в сила, съобщават от пресслужбата на Парламента.

Евродепутатите са гласували с 374 гласа "за", 235 гласа "против" и 19 гласа "въздържал се" новата директива. Тя изисква от компаниите да проследяват дали стоките им не идват от места, където се използва принудителен и детски труд и се замърсява и унищожава природата.

От 2027 г. правилата ще важат за дружества с над 5000 служители и световен оборот над 1,5 млрд. евро. От 2028 г. директивата ще се прилага за дружества с над 3000 служители и световен оборот над 900 млн. евро, а от 2029 г. - за всички останали дружества, попадащи в обхвата на директивата (включително тези с над 1000 служители и световен оборот над 450 млн. евро).

Директивата важи и за дружества, сключили споразумения за франчайзинг или лицензиране в ЕС, осигуряващи обща корпоративна идентичност, със световен оборот над 80 млн. евро, ако поне 22,5 млн. евро са генерирани от лицензионни възнаграждения.

Дружества извън ЕС, дружества майки или дружества със споразумения за франчайзинг или лицензиране в ЕС, които достигат същите прагове на оборот в ЕС, също ще бъдат обхванати.

Дружествата също така ще трябва да приемат план за преход, за да направят своя бизнес модел съвместим с ограничението за глобално затопляне от 1,5°C от Парижкото споразумение за климата.

При нарушаване на правилата се предвиждат глоби до 5% от нетния оборот на дружествата в световен мащаб.

От държавите членки ще се изисква да предоставят на дружествата подробна практическа информация относно техните задължения за дължима грижа чрез информационни портали с подробни насоки. Те също така ще трябва да създадат или да определят надзорен орган, който да разследва и налага санкции при нарушения на директивата.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.