Спад на бизнес доверието у нас

business-1

България, регистрира спад на бизнес доверието за трети месец, става ясно от проучване за Индексът на икономическото доверие в еврозоната, който се изготвя ежемесечно от Европейската комисия.

Според Комисията икономическото доверие в нашата страна се е понижило с 0.6 пункта до 102.3 пункта през юни и 104.1 пункта през май.

До минус 1.9 пункта от минус 0.7 пункта се е влошило доверието в българския индустриален сектор. Индексът, измерващ доверието в сектора на услугите, също се е понижил - до 7.9 от 8.4 пункта.

Повишава се доверието в строителния сектор в България - до минус 32.2 пункта от минус 33.7 пункта. Подобрява се и потребителското доверие - до минус 35.2 пункта, след като през юни беше отчетен рязък спад с 4.9 пунка до минус 36. Индексът, измерващ доверието в сектора търговията на дребно обаче се е влошил до 11.9 пункта спрямо 15.2 пункта през предходния месец, показват още данните, цитирани от infostock.

Бизнес доверието в еврозоната отчита изненадващо подобрение през юли, което е сигнал, че напрежението между ЕС и САЩ от една страна и Русия от друга, във връзка с кризата в Украйна не притеснява до този момент сериозно бизнеса в Европа.

Индексът на икономическото доверие в еврозоната се е повишил с 0.2 пункта до 102.2 пункта през юли спрямо предходния месец и остава над средното дългосрочно равнище от 100 пункта за седми месец. Данните на ЕК са сигнал за подобряване на темпа на икономическо възстановяване.

В страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) и Европейския съюз като цяло се забелязва значителен спад на оптимизма и намаляване на икономическото доверие. България също попада в групата на песимистично настроените.

От ЕК отчитат спад с 0.6 пункта до 105.8 пункта през юли, където основно влияние има влошаването на бизнес и потребителското доверие в страните от ЦИЕ, които са най-силно обвързани с Русия и Украйна.

Връзката с Русия се отразява в настроенията и при страните от еврозоната. Страни като Холандия, Франция и Италия регистрират силно повишение на икономическото доверие. В Германия, Испания и Австрия, която традиционно има ключова роля в търговията между Запада и Русия и има голяма банкова мрежа в Източна Европа, се наблюдава влошаване на разглежданите показатели.

Индексът на бизнес климата в еврозоната се е влошил рязко през юли спрямо юни, с 0.5 пункта до 0.17, като очакванията бяха за спад с до 0.2 пункта.

Доверието в индустриалния сектор в еврозоната се е повишило до минус 3.8 пункта, спрямо минус 4.3 пункта през юни, а доверието в сектора на услугите бележи спад през юли - до 3.6 пункта, спрямо 4.2 пункта и прогноза за повишение.

Окончателният индекс на потребителското доверие в еврозоната се понижава през юли до минус 8.4 пункта през юли, спрямо минус 7.5 пункта през юни, което съвпадна с очакванията на анализатори. Въпреки влошаването измерителят остава за седми пореден месец над средното си ниво от минус 13.3 пункта.

Очакванията за повишение на инфлацията през следващите 12 месеца са се повишили, като индексът на потребителските инфлационни очаквания е достигнал 8.7 пункта през юли, спрямо 8.6 пункта през юни, но е под нивото от 9.6 пункта през май.

 

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.