Расте интересът към професионалното управление на сгради

facility-management

Интерес към професионалната поддръжка и управление на сгради не само в бизнес имотите, но и в индустриалните производства става все по-голям, а развитието на специализирано образование и спазването на международните стандарти в България са сред най-важните предизвикателства пред фасилити мениджмънт сектора. Около това мнение се обединиха участниците в 10-тата юбилейна Международна конференция „Фасилити мениджмънт: Реализация в България“. 

„Предизвикателство пред това събитие, Българската фасилити мениджмънт асоциация (БГФМА) и сектора е образованието и липсата на квалифицирани кадри“, коментира Антон Гинчев, ФМ професионалист.Според Пека Матвейев, председател на мрежата за обучение на EURO FM, проблемът с актуалното образование стои на дневен ред като цяло в Европа.

„Необходимо е постоянно да се обновяват обучителните програми, тъй като секторът се развива бързо и знанията остаряват“, коментира г-н Матвейев, като обяви, че предстоят европейски инициативи за стаж и образование в областта на поддръжката и управлението на сгради, съобщава pubilcs.bg.

От началото на 2014 година фасилити мениджмънт браншът в България може да се похвали с три нови професии, включени в Националния класификация на професиите и длъжностите в Република България (НКПД) - Инженер сграден фонд, Мениджър недвижима собственост и Техник поддръжка на сгради и машини. Освен това Асоциацията работи и за възприемането на международните професионални и етични стандарти в България.

„Остава ни работа по превода на фасилити мениджмънт стандартите, като очакваме в началото на 2016 г. да започнем дискусия със сродни организации, за да можем да преминем към легализация на стандартите в България. Освен това се борим и за определянето на бюджет за поддръжка като условие за издаване на Акт 16 на новопостроени сгради“, заяви Горан Миланов, председател на БГФМА.

Към момента най-големият ползвател на професионална поддръжка и управление на сгради остават бизнес имотите. Фасилити мениджмънтът обаче все повече излиза извън тази рамка. Има голям интерес от страна на индустриалните предприятия, които търсят начини за оптимизация на процесите от БГФМА. „Съвсем наскоро за пръв път бе представена дейността на Асоциацията пред индустриални предприятия, които виждат ползите от оптимизацията на процесите в управлението на сгради“, коментира Горан Миланов.

 

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.