Промишленото производство нараства леко през април

cooperation

Индексът на промишленото производство нараства с 0.2% в сравнение с март 2015 година, показват изнесените днес данни на Националният статистически институт. Увеличението се дължи на ръст в добивната промишленост - с 3.1%, и в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2.6%, докато в преработващата промишленост е отчетено намаление - с 1.0%.

По-значителен спад в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на превозни средства, без автомобили - с 10.6%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 10.3%, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 10.1%, производството на тютюневи изделия - с 6.1%, печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 5.3%.

През април 2015 г. статистиката регистрира ръст от 1.5% спрямо съответния месец на 2014 година. Увеличение се наблюдава при производството на основни метали - с 10.8%, производството на мебели - с 9.1%, производството на кожи; производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 8.1%, производството на химични продукти - с 5.7%.

На годишна база ръст на промишленото производство е отчетен в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 6.8%, и в преработващата промишленост - с 0.3%, докато в добивната промишленост е регистриран спад от 0.8%.

По-значително увеличение в преработващата промишленост спрямо предходната година се наблюдава при: производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 16.9%, производството на основни метали - с 13.4%, производството на компютърна и комуникационна техника. Намаление е отчетено при: производството на превозни средства, без автомобили - с 22.5%, производството на тютюневи изделия - с 11.9%, производството на облекло - с 9.6%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 6.9%.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.