Финландската фирма HMD започва производство на 5G смартфони Nokia в Европа

Финландската фирма HMD започва производство на 5G смартфони Nokia в Европа Снимка: HMD

Финландската фирма HMD Global, която произвежда смартфони с марка Nokia, ще започне да произвежда 5G модели в Европа, съобщава The Verge.

Компанията обяви производството на устойчивия на прах и вода Nokia XR21. Ройтерс съобщава, че устройството ще се произвежда в Унгария.

HMD вече е създавала смартфони, които са лицензирани под бранда Nokia, в Азия, вкл. Китай и Индия, като използва тайванския си производствен партньор Foxconn.

По-рано тази година HMD заяви, че ще отговори на търсенето на клиенти за устройства, произведени в Европа, и планира да премести част от производството си на континента.

Преди четири години компанията премести своите центрове за данни в Европа, за да успокои регулаторите, тъй като беше установено, че някои от нейните устройства изпращат некриптирани данни обратно към китайски сървъри.

В прессъобщение председателят, съоснователят и главният изпълнителен директор на HMD Global Жан-Франсоа Барил казва, че компанията работи, за да направи устройствата "по-сигурни и по-дълготрайни".

Барил посочва, че се инвестира допълнително в сигурността на софтуера и компанията ще предложи "персонализиран софтуер и функции за сигурност директно на клиентите".

HMD подчертава, че е първата компания, която произвежда смартфони в Европа. За да отбележи това, тя ще направи 50 ограничени серии "произведени в Европа" Nokia XR21 със специален матово платинен цвят и специален сертификат за произход.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.