Промени в Правилника за прилагане на ЗНИ въвежда редица облекчения за инвеститорите

business-deal-4

Инвеститорите вече ще се ползват с повече облекчения. Това става възможно след като беше обнародвано Постановлението за изменение и допълнение на Правилника за прилaгане на Закона за насърчаване на инвестициите.

С него се въвеждат изменения, насочени към намаляване на административната тежест за инвеститорите, кандидатстващи за сертификат за клас инвестиция, като се регламентира възможността инвеститорът в самото заявление да посочва кои от изискваните данни могат да бъдат намерени в публични регистри и се освобождава от задължението да представя документи, предоставени на Българска агенция за инвестиции, във връзка с други административни процедури.

Облекчава се и попълването на заявлението, като част от досега изискуемите данни няма да е необходимо да бъдат предоставяни. Въвежда се отчетна форма за удостоверяване на изпълнението на първоначално заявения инвестиционен проект.

Оптимизират се изискванията и по отношение на условията, които следва да бъдат изпълнени, за да се предоставят насърчителните мерки, представляващи държавна помощ. Отпада изискването за специфичност на обучението при прилагане на схемата за помощ за обучение. Съгласно отменената нормативна уредба, освен спазване на останалите условия, се изискваше, с оглед финансово подпомагане на обучението за придобиване на професионална квалификация, в обучението да са включени не по-малко 50 лица, заели новите работни места. С новата редакция минималният брой лица се намалява на 30.

Въвежда се диференциран подход, с оглед отпускане на средствата за частично възстановяване на направените от инвеститора за негова сметка в качеството му на работодател задължителни осигурителни вноски за държавното обществено осигуряване, за допълнителното задължително пенсионно осигуряване и за задължителното здравно осигуряване за работниците и служителите, заели новите работни места. Периодът, за който се отпускат средствата е различен, в зависимост от района, в който се изпълнява инвестиционният проект. В административните граници на общини, които за предходната година преди текущата имат равнище на безработица по-високо от средното за страната периодът е до 24 месеца, а за останалите случаи – до 12 месеца.

Промени са предвидени и при регламентацията на приоритетните инвестиционни проекти. Изискването в общия случай за създаване и поддържане на минимален годишен брой заети лица се намалява от 200 на 150. При предоставянето на безвъзмездна финансова помощ за приоритетни инвестиционни проекти в преработващата промишленост, максималният интензитет на помощта от 10 % се обвързва с минималния праг на инвестицията, необходим за издаване на сертификат.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.