Бизнес инкубатор ще подкрепя малкия и среден бизнес в Кърджали

business-incubator

Кърджали има потенциала да привлече нови инвеститори в производството на компоненти за автомобилната индустрия, заяви  министърът на икономиката Божидар Лукарски на церемония по откриване на „Бизнес инкубатор – Кърджали“, който е финансиран със средства по Оперативна програма „Развитие на конкурентноспособността на българската икономика“ 2007 – 2013.

„Идеята на оперативната програма е да се стимулират икономически слабо развитите региони, а не просто да се усвояват средства. Създаването и развитието на „Бизнес инкубатор – Кърджали“ е ключова предпоставка за насърчаване на предприемачеството на регионално ниво. Надявам, че посредством тази инициатива перспективите пред местните малки и средни предприятия ще се подобрят значително, добави министърът.

По думите на министър Лукарски частната бизнес инициатива е силата, която следва да движи икономическото развитие не само на региона, но и на страната като цяло. Той очерта ролята на държавата, която следва да осигурява свобода и възможност за своите граждани да реализират потенциала си. Той посочи, че производството на компоненти за автомобилната индустрия е сфера, която носи сериозен потенциал и България трябва да се възползва от възможността. Той заяви, че Кърджали е център, който развива тази индустрията успешно и предоставя добра база за привличане на нови инвеститори в сектора.

Министър Лукарски допълни, че след като голяма част от автомобилните компании изнесоха производството си в Китай през последните години, за да работят за руския пазар, сега се очертава тенденция на завръщане към Европа не само като подходяща локация за изграждане на заводи, но и като приоритетен пазар. По негови думи тези компании сега насочват интереса си към България, като индикации за това той е получил и по време на визитата си в германската федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия по-рано този месец.

Министърът коментира намеренията на Гърция да въведе 26% данък за всички сделки и транзакции с източник България, като посочи, че това не засяга само България, но при нас би се отразило много пряко на бизнеса. „Министерство на финансите вече предприе мерки, като изпрати писмо до Европейската комисия, в което се посочва, че този данък нарушава европейските норми. Надяваме се ЕК да има реакция“, заяви министър Лукарски, като добави, че въпросът е бил коментиран и с икономическите министри на другите страни членки в рамките на наскоро проведени неформални съвети на ЕК в Рига. По негови думи колегите му също са притеснени от намеренията на Гърция.

„Бизнес инкубатор – Кърджали“ е създаден по ДБФП №БИ-02-11/02.02.2012 г. на бенефициент Сдружение по ЗЗД "Бизнес инкубатор - Кърджали" и има за цел да бъде център на развитие на МСП в област Кърджали. Стойност на проекта е 964 652 ,76 лв. от които 620 779,64 лв. е безвъзмездната финансова помощ.

 

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.