Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | October 15, 2018

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Малкият бизнес ще кандидатства онлайн по ОП „Конкурентоспособност’’

Малкият бизнес ще кандидатства онлайн по ОП „Конкурентоспособност’’
Мария Черешева

До края на седмицата на малкия и среден бизнес ще бъде предоставена възможност по електронен път да подава проекти за финансиране по оперативна програма “Конкурентоспособност” за подобряване на енергийна ефективност. Това съобщи пред журналисти премиерът Бойко Борисов на инспекция на строителството на връзката на магистрала “Хемус” със Софийския околовръстен път и пътен възел “Яна”, цитиран от БТА.

„С осигуряването на електронния достъп и Министерството на икономиката, енергетиката и туризма ще въведе ред за това този близо милиард да отиде при бизнеса”, заяви министър председателят. Очаква се четвъртък-петък тази възможност да може да бъде демонстрирана.

От 14 май започва кандидатстването по схемата „Eнергийна ефективност и зелена икономика“, която се реализира съвместно от икономическото министерство и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), стана ясно в края на април. В рамките на инициативата, по линия на оперативната програма се отпускат 150 млн. евро субсидии, а други 150 млн. ще бъдат раздадени във вид на нисколихвени кредити от ЕБВР. Банките, които ще управляват кредитната линия, са Алианц Банк България, ДСК Банк България, МКБ Юнионбанк, Прокредит Банк България, Райфайзен Банк България и УниКредит Булбанк. Те ще предлагат средства за мостово финансиране на проектите в размер на 50-150 млн. евро.

Днес премиерът информира още, че в края на седмицата ще се срещне със социалния министър Тотю Младенов и с икономическия Деян Добрев. Те ще потърсят причините, поради които не се усвояват европейски средства, предназначени за професионална квалификация на млади хора, при положение, че по статистически данни най-висока безработица се отчита именно сред тази възрастова група. По думите на Борисов  с  европейски средства мога да бъдат обучени поне още 6000 млади  безработни.

Добави коментар