Анелия Клисарова: С "Хоризонт" 2020 ще се гарантира добавен ефект в икономиката и в социалната сфера

horizon2020_0

Убедена съм, че ще с новата програма „Хоризонт“ 2020 ще бъдем успешни. Нашите учени са доказали неведнъж колко могат и знаят, успявали са да направят наука и дори и в трудните години. „Хоризонт“ 2020 ще има стратегическа роля и ще допринесе за подобряване на партньорствата. Това заяви министърът на образованието и науката проф. д-р Анелия Клисарова при откриването на лансиращата конференция на Европейската рамкова програма за научни изследвания и иновации за България.

Министърът подчерта, че "Хоризонт 2020" ще бъде кохерентна на всички нива, ще подкрепи учените, а благодарение на различните инструменти, с които разполага ще се гарантира добавен ефект в икономиката и в социалната сфера.

"Важни приоритети остават центровете за високи постижения и висококвалифицирани кадри, за да се гарантира успеваемост на всички учени", подчерта министърът на образованието и науката и поясни, че от 15 април 2014 г фонд "Научни изследвания" ще предостави възможност за откриване на нови научни конкурси. Преди това предстои да бъдат изготвени всички насоки за кандидатстване по проектите.

До 1 септември ще бъде изграден регистър към Фонда, в който ще се отразяват всички одобрени проекти, подчерта образователният министър. "През тази година Министерството на образованието и науката и правителството отделиха средства за наука и те ще бъдат разпределени единствено и само за нея".

По време на представяне на „Хоризонт“ 2020 проф. Клисарова припомни, че Европейската рамкова програма за научни изследвания и иновации предоставя ресурс от 77 млрд. евро за целия програмен период. С финансирането, една от многото възможности, които „Хоризонт 2020“ дава, е именно развитие на науката и образователните институции. Като политическа цел се посочва укрепване конкурентоспособността на Европейския Съюз. Програмата за периода 2014-2020 за пръв път обединява целия тематичен цикъл от започването на базови изследвания до лансирането на готови продукти. Координаторите наблягат и на улеснения достъп до реално финансиране.

Трите основни приоритета на „Хоризонт 2020“ са постижения във фундаменталната наука; индустриално лидерство – иновации в малките и средните предприятия; социални предизвикателства – внедряване на иновации от сферата на информационните и комуникационни технологии в здравния сектор, транспорта, образованието и др.

 

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.